Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u svim ljekarnama

U SAD-u uskoro počinje prodaja kućnog testa za HIV

'24.02.2012., Zagreb - Laboratorij  Zavoda za molekularnu biologiju na Institutu Rudjer Boskovic.  Photo: Borna Filic/PIXSELL'
Borna Filic/PIXSELL
04.07.2012.
u 07:57

OraQuick test, analizom uzorka sline, za 20 do 40 minuta pokazuje rezultate testiranja. U SAD-u, prema procjenama Američke zdravstvene organizacije, HIV-om je zaraženo oko milijun i 200 tisuća ljudi

Amerikanci će u idućih nekoliko mjeseci na policama u ljekarni moći pronaći kućne testove za HIV kojima će na brz i jednostavan način moći otkriti jesu li zaraženi još uvijek neizlječivim virusom ili nisu.

OraQuick test, analizom uzorka sline, za  20 do 40 minuta pokazuje rezultate testiranja. U SAD-u, prema procjenama Američke zdravstvene organizacije, HIV-om je zaraženo oko milijun i 200 tisuća ljudi, od kojih čak 20 posto njih nije ni svjesno da su HIV pozitivni. Iz američke Agencije za hranu i lijekove nadaju se da će nakon puštanja testa u prodaju upravo oni koji se zbog straha ne žele testirati ipak odlučiti u privatnosti svoga doma otkriti jesu li zaraženi.

Iako cijena testa još uvijek nije poznata,  iz OraSura, kompanije koja ga je osmislila, potvrdili su da će stajati manje od 60 dolara, prodavat će se u gotovo 13.000 ljekarna diljem SAD-a, a moći će se kupiti i preko interneta.

OraQuick, javlja BBC, u 92 posto slučajeva pokazuje pozitivne rezultate kod zaraženih, dok se njegova točnost kod nezaraženih osoba penje na 99 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije