Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buffet Fife

Pašticade ne smi falit, a nikad tu neće biti pizze

Split, Buffer Fife
Foto: Srđan Hebar
1/4
28.07.2017.
u 18:20

- Naš ti je gazda sa Žumberka! Iza Jastrebarskog. A ima, eto, kultno mjesto u Splitu.

Fife, kultno mjesto za marende – fažol, kiseli kupus, brudet, sardele. Da ribar ima gdje pojesti. Od dva stola do – prave meke za Splićane. Uostalom, da ste Splitom tražili Miljenka Smoju i suprugu Lepu, došli biste prvo u Fife. Mjesto je institucija, na Matejuški, točno na mjestu zvanom Kuplung zavoj, okupljali su se ovdje motociklisti. Ma vidi se s rive, domaći bi rekli:

– Ne možeš falit…

Sada je i stranaca mnogo, od Japana do Koreje. Svi nahrlili. I jedu baš ono domaće, naše.

– Paprike u toću, teleći jezik, fažol sa suhim mesom, polpete u toću, tripice, bakalar bjanko, teletina s bižima... – nabraja konobarica.

Cijene između 48 i 64 kune.

Split, Buffer Fife
1/4

– Čuj, nema kod nas da dođeš i tražiš svoj stol, tu se dođeš najest. Nikad tu neće biti pizze ni junk fooda, već je cilj da nam gost ne ode gladan – poentiraju u Fife. Razgovaram malo s njima, terasa je puna, konobari samo lete. Gužva je, kako i ne bi. Pristupačno, a dobro.

– Ribari prvo dođu tu kod nas pa ponude što su ulovili. Zašto? Navikli su na nas, radimo više od 25 godina. Tek onda idu dalje – kažu ponosno. Vlasnika nisam sreo, zovu ga Barba, a ime mu je Dragan Sekulić.

– Naš ti je gazda sa Žumberka! Iza Jastrebarskog. A ima, eto, kultno mjesto u Splitu.

Split, Buffer Fife
1/11

Nije ovo mjesto ništa fensi, ali ima dušu. I može se, na brzinu, dobro najesti. I pristupačno. Za nas domaće, među astronomskim cijenama, napumpanim do neba, Fife je dobra destinacija. I svi se šale. Tu ne trebaš pitati što ima, sami će ti reći. Evo primjera. Stol do mene, sjedne ribar.

– Boli me stomak. Daj mi juhe... – govori i drži se za trbuh.

Je l’ pomoglo, pitam ga nakon što je pojeo.

– Ma ko nov sam! Kao rukom odneseno. Sad idem tu do robne kuće, ispale su mi šlape u more, idem kupiti nove.

Eto, u Fife si dobrodošao i – bosonog. Ne gleda se tko je kako došao. Nema finih haljina ni svečanih odjela. U Fife, ne...

Iznos računa – salata 16, tonik 14, a pašticada s njokima 84 kune.

– Vidi, ako nema pašticade, nema ni Fife. Toga ne smi falit – smiju se u restoranu.     

Komentara 3

Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
20:04 28.07.2017.

Nema do jagnjetine i pasulja.

VJ
VjekoslavJ
02:28 29.07.2017.

Pričala mi jedna žena iz koreje koja je kao turistički vodič obišla cijeli svijet po nekoliko puta. Kaže da je Hrvatska raj na zemlji ali da nam je kuhinja pre slana pa ga ne vole turisti iz Azije.

AR
Artukovic
10:43 29.07.2017.

A di ce Dragan Sekulic otvoriti restoran nego u Splitu.Pa nece valjda u Turnju,Novoj Gradisci,Vinkovcima ili Osjeku....Tamo nebi zaradio ni sebi za gablec.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije