Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMOBORSKA PIVNICA

Gospođa Đuka: Gost koji dolazi svake subote dosad je pojeo – 6912 kremšnita!

Samoborska pivnica
Foto: Srđan Hebar
1/5
14.06.2018.
u 19:31

Došao gospodin s damom, a za susjedni stol sjeli mu šogor i šogorica. Odmah sam mu pomogao da ode, diskrecija je najvažnija, kaže kultni samoborski konobar Božo

Tko je rekorder? Kremšnita, zaštitni znak Samobora, na ovome mjestu, u kavani “Livadić” i “Samoborskoj pivnici”, poslužuje se iz minute u minutu. Ali, tko je taj macan koji ih može pojesti najviše. Ovdje znaju, a gdje drugdje?

Na jedan tanjur 12 kremšnita

Gospođa Đuka kaže:

– Susjed iz Zagreba dolazi već 25 godina k meni na kolače. Svake subote evo njega. Dolazio je kao klinac s roditeljima, dolazi i sad sa svojom obitelji, suprugom i sinom. Nema tog vikenda kad ih nema. A svaki put, već znam, donesem tati 12 kremšnita. Pa sad da izračunamo, svaki vikend 12 komada, godišnje 576 kolača, za 25 godina to je ravno 6912 kremšnita! – kaže smijući se Đurđica Jandrić (52) pa dodaje:

Samoborska pivnica
1/5

– Ima sina kojemu je devet godina, no već sad može pojesti tri komada, a gospođa pojede dvije. Sin ide njegovim stopama – priča Đuka i nastavlja:

– Znam i cijelu noć peći kolače ne bi li goste koji dođu u Samobor dočekale svježe kremšnite. A za moje štrukle gosti tvrde da su bolji nego oni slavni u “Esplanadi”. No, njihove nisam još probala pa ne mogu usporediti.

U društvu je, tu u “Samoborskoj pivnici”, i Božo Stanec, kultni konobar koji cijeli život radi u Samoboru.

– Nije cijeli život, samo 35 godina – smije se Božo i dodaje:

– Kad sam bio klinac i tek počinjao, na terasu jednog restorana ovdje u Samoboru gdje sam tada radio, došao je gospodin s mladom damom. Taman oni naručili klopu, a na terasi se pojavili gospodinovi šogor i šogorica. Odmah sam ga sakrio stolnjakom i odveo tako do kuhinje, a on je kroz prozor pobjegao da ga ne uhvate “in flagranti”. Diskrecija mi je uvijek bila na prvome mjestu.

Kornjača leži ispod staroga grada

Samoborska kornjača, prema legendi, spuštala se svakih sedam godina u grad i tražila tadašnje gradske oce – sedmogodišnje dijete koje bi progutala (!). Užasnuti tom divovskom zvijeri, Samoborci su se molili kako bi spasili djecu, a molitve su im uslišene – samoborska je kornjača okamenjena. Danas, prema legendi, leži ispod staroga grada. To je dobra vijest!

 

– Eto ti još jedan štos, u doba rata, dečki se vratili s fronte te prošli kraj moje terase. Sjedi mladi par, cura i dečko, a netko od susjeda zapucao u zrak od veselja što se vratio kući. Vidim ja, odjednom na terasi za stolom sjedi samo ta djevojka. Pitam je gdje je onaj mladić koji je tu sjedio, a ona digne stolnjak i veli: “Evo ga, tu je, sakrio se pod stol!” – smije se Božo.

Koljenica i pekarski krumpir

Priča da su na tome mjestu Zagrepčani još od kraja 40-ih mastili brk.

Samoborska pivnica
1/10

– “Samoborska pivnica” nekad se zvala “Crveni podrum”, a prije je tu bila konjušnica. Posebna je jer se tu točilo prvo pivo iz bačava – priča Božo.

Danas se na terasi uživa u telećoj koljenici i pekarskom krumpiru (90 kn) a odnedavno i u burgerima (50 kn), siru s vrhnjem, štruklima, kremšnitama... Jede se vrlo dobro. 

U Samoboru su toliko dotjerali proizvodnju čvaraka da ih nude u kafićima umjesto čipsa kao grickalice uz pivo. I početkom tjedna u kultnom kafiću “Tin” zvanom “Prostata bar” glavna je tema razgovora bila – čiji su čvarci najbolji. Uz čvarke, poznati su i muštarda i bermet obitelji Filipec.

Komentara 1

Avatar Ledeni
Ledeni
20:08 14.06.2018.

Nikad ništa gore nisam probao od toplih kremšnita u Samoboru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije