Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tinejdžerice zbog linije preskaču ručak i doručak

dijeta
Arhiv VL-a
18.10.2009.
u 15:00

Umjesto preskakanja obroka stručnjaci preporučuju zdravu prehranu i vježabnje. Loše prehrambene navike mogu dovesti do anoreksije i bulimije.

Ako je suditi prema sve češćim raspravama i napisima o štetnosti mršavosti kakvu promoviraju modeli i manekenke, koje su svojim izgledom uzor djevojkama širom svijeta, mnogi su očekivali da će se trend “diktata mršavosti” početi polako mijenjati. No, najnovije britansko istraživanje o načinu života mladih pokazalo je upravo suprotno. Tinejdžerice svakodnevno preskaču i po dva obroka jer su uvjerene da imaju previše kilograma i da moraju smršavjeti.

Prema istraživanju čak 26 posto tinejdžerica u dobi od 14 i 15 godina izbjegava doručak, ručak svakodnevno preskače njih 22 posto, a 10 posto redovito izbjegava i doručak i ručak.

Istraživanje je provedeno na 32.000 tinejdžera u dobi od 10 do 15 godina. No zanimljivo je da je među njima debelih bilo samo 10 posto. Unatoč tome, čak 40 posto tinejdžerica, ali i djece od 10 i 11 godina, vjeruje da su predebeli i da bi svakako trebali smršavjeti. Mnogi koji tako misle već su na rubu zdrave težine, a neki su i premršavi.

Britansko istraživanje potvrdilo je i teoriju da su mladi Britanci i dalje opsjednuti jako mršavim modelima i zvijezdama koje nose veličinu nula poput Victorije Beckham.

Stručnjaci vjeruju da bi te loše prehrambene navike u tako ranoj dobi mogle dovesti do razvoja anoreksije i bulimije, a i do drugih zdravstvenih problema.

Iako je najpoznatija mršavica iz modnog svijeta, britanska manekenka Twiggy, već u šezdesetim godinama prošlog stoljeća popularizirala izgladnjeli izgled te ga nametnula kao modni diktat, istraživanja pokazuju da su se prave želje za mršavljenjem među mladim ljudima u Britaniji pojavile 1991. godine. Tada je 58 posto tinejdžerica u dobi od 14 i 15 godina htjelo smršavjeti.

Umjesto takvog nerazumnog i nezdravog ponašanja, stručnjaci preporučaju zdravu prehranu i obavezno vježbanje. Treba naglasiti i da samo jedna od pet ispitanih tinejdžerica jede preporučenih pet obroka dnevno s voćem i povrćem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije