Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi, a majstori

Talent i strast vode do zvjezdanih staza

kuhari
Foto: goran stanzl /pixsell
1/8
12.03.2012.
u 16:41

Sve je počelo prije tri godine u Istri uvrštenjem četiriju restorana na listu prestižnih Jeunes Restaurateurs d’Europe, a nastavljeno je ‘invazijom’ na Kvarner. Ove je godine lista JRE proširena na Dalmaciju i dva zagrebačka restorana

Namirnice biraju i kupuju sami, njuškaju ih režu, kuhaju, peku, pasiraju, a potom kušaju, sljubljuju i eksperimentiraju... Njihovo je znanje o kuharstvu školsko, i u njemu nema “praznog hoda” i improvizacija. Regule zanata strogo se poštuju, no nema dana kada o namirnicama i hrani ne nauče nešto novo.  Literatura im je sve novo što se o gastronomiji napiše u bilo kojem obliku, umjesto starih bakinih kuharica recepte i normative ispisuju na modernim tabletima, a minimalističke kuhinje u kojima kreiraju jela nalik su onima iz Zvjezdanih staza.

  Oduševili i najrazmaženije

No, sve to ne umanjuje kreativnost i strast koja ih vodi u pripremi hrane i kreiranju jela od kojih zastaje dah i pred kojima kape skidaju i najrazmaženija nepca svjetskih gastronomskih kritičara. Riječ je o kuharima i vlasnicima restorana okupljenih u klubu ponajboljih europskih mladih kuhara - Jeunes Restaurateurs d’Europe - koji već treću godinu u Hrvatskoj prima nove članove. JRE elitna je kuharska udruga koja broji 350 članova u desetak zemalja članica EU, a u svoje članstvo prima samo najbolje i najkreativnije kuhare i restoratere u dobi od 23 do 37 godina. Nakon toga, a ne uđu li u svijet Michelinovim zvjezdicama okićenih restorana, postaju Mememer d’honore u JRE. Hrvatska, točnije Istra, bila je presedan u povijesti JRE jer je prije tri godine ušla s čak četiri restorana iako smo bili još daleko od današnjeg statusa članstva u Europskoj uniji, a članstvo podrazumijeva samo zemlje članice Unije.  

– Da bi neki restoran postao članom JRE potrebno je da bude uvršten u najmanje tri međunarodna i domaća gourmet vodiča – objasnio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajenice Istarske županije, koji je JRE i doveo u Hrvatsku.  

Samo domaće i svježe 

Članovi imaju obavezu promicati moto udruge i u skladu s njim kreirati jela, što, s obzirom na to da je riječ o kreativcima, nije teško jer oni doista u svojim raznovrsnim menijima pokazuju strast i talent. Inspiriraju ih autohtone i svježe namirnice pa su njihova jela prava mala gastronomska putovanja kroz hrvatske regije, ponajprije kroz Istru, potom Kvarner, a evo od ovog tjedna i Dalmaciju te Zagreb – kaže Ivošević. Dodaje da je visoka gastronomija kakvu njeguju restorani članovi JRE važan segment turističke ponude jer moderni turisti traže mnogo više od cjelodnevnog izležavanja na suncu uz predivno more i bogatog švedskog stola u hotelima.  

Predsjednik nacionalnog ogranka JRE Teo Fernetich, i sam član JRE kao predstavnik restorana “San Rocco” iz Brtonigle, objasnio je da je Hrvatska ušla u elitno članstvo zahvaljujući preporuci Slovenaca i Talijana. Preporuka je, zapravo, i glavni kriterij za ulazak u JRE, a o svakom novom članu odlučuju postojeći članovi koji i predlažu nove restorane te glasuju za njih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije