Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gastronomsko putovanje

Svinja donosi bogatstvo, riba se ne pojede cijela, a kolač nije sladak

Restoran Azija
Foto: Danijel Berković/Pixsell
1/8
31.01.2014.
u 12:23

Prema lunarnom kalendaru danas ulazimo u godinu Konja, a velika kineska slavlja i gozbe traju puna tri tjedna

Večeras će se, u noći kada se prema lunarnom kalendaru prelazi u novu godinu, za stolovima najstarijih članova svojih obitelji okupiti Kinezi iz cijelog svijeta, njih 1,4 milijarde.

Svi koji mogu doputovati, a procjenjuje se da je riječ o oko 700 milijuna, posjetit će svoje rodne kuće i sjesti na gozbu uz delicije koje su se danima pripremale po tradicionalnim receptima. Tako će biti i u srcu Zagreba, u restoranu Azija koji već dvadeset godina vodi Xiatong Chen Li.

Upravo ona objasnila nam je sve tajne novogodišnje gozbe koja će večeras obilježiti prijelaz u godinu Konja.

Slani kolač za čudovište

– Večer je to u kojoj ne smije nedostajati hrane, a svaka namirnica ima svoju simboliku i na to se još jako pazi – objašnjava gospođa Xiatong.

– Kokoš ‘dji’, koja se obavezno kuha cijela, servira se kako bi i iduće godine imali više no dovoljno, sačuvali hranu za kišne dane te bili zadovoljni, ribu ‘jiaozi’ nikad ne treba pojesti do kraja kako bismo živjeli u blagostanju, juhu kako bismo postali bogati. Hranu ne serviramo u sljedovima, već se sve iznese na stol, obitelj se okupi i gozba može početi – kaže nam na sjajnom hrvatskom Kineskinja koja svake godine na taj veliki praznik ugošćuje brojne goste iz javnog, estradnog i političkog svijeta.

No to nije sve. Osim što se pripreme sve kineske delicije, novogodišnja noć vrijeme je kada – barem tako kaže legenda – iz svog brloga izlazi čudovište kako bi se nahranilo. No kao svaki lik u legendama, i ono ima svoje slabe strane – boji se svjetla, vatre i buke pa će tako Kinezi malim lampionima osvijetliti svaku prostoriju i kut kuće te, kada se okupe svi koje očekuju, čvrsto zatvoriti vrata kuće.

Kada gozba završi, izaći će i glasnim vatrometom otjerati čudovište natrag u brlog te se zasladiti kolačem koji je nazvan upravo prema njemu – ‘nian gao’ kako bi i dogodine rasli zdravo i miru.

Juha umjesto vode i vina

No kolač nije kolač, a ni slastica na kakve smo navikli, već je riječ o valjušcima od rižina brašna koji se u woku pirjaju s mesom i povrćem uz dodatak sojina umaka i rižina vina. Vrlo je važno da se njima zaslade baš svi. Rižino pivo, vino i rakija ne piju se uz jelo, već prije ili poslije jer, objašnjava nam vlasnica restorana, želudac ne voli toplo i hladno, a žeđ se uz hranu nadoknađuje ispijanjem juhe od riže koja se servira svima i u velikim količinama te ispija kako bi se hrana bolje smjestila u želucu.

Slavlje traje punih petnaest dana, sve do Male nove godine kada se obitelji razilaze i mnogi se članovi ne vide sve do iduće godine. Za to vrijeme pratit će ih brzina i sreća koju im donosi godina Konja.

>>Vatrometom i paradama dočekana Kineska nova godina

>>Od Amerike 
do Indije – svi specijaliteti sad i u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije