Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

'Svima smo se hvalili da smo pobijedili u Večernjakovoj patroli'

Otočac je ne samo ovogodišnji laureat kontinentalne Turističke patrole Večernjega lista, već je u sastavu Lika destination proglašen i kao jedna od 100 održivih zelenih destinacija svijeta
13. listopada 2020. u 22:20 2 komentara 2552 prikaza
Baška Voda: Dodijeljene nagrade pobjednicima Turističke patrole Večernjeg lista
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Mladenka Orešković, direktorica Turističkog ureda TZ-a Otočac, vrlo je zadovoljna što su nakon godina samozatajnog, ali upornog rada konačno na velika vrata stupili na globalno turističko tržište. Otočac je ne samo ovogodišnji laureat kontinentalne Turističke patrole Večernjega lista, već je u sastavu Lika destination proglašen i kao jedna od 100 održivih zelenih destinacija svijeta.

Baška Voda: Dodijeljene nagrade pobjednicima Turističke patrole Večernjeg lista TURISTIČKA PATROLA VEČERNJEG LISTA Baška Voda šampion je jadranske, a Otočac kontinentalne Hrvatske

Titula je samo početak

Ovo je samo početak, uvjerena je, Mladenka Orešković.

– Što se tiče kontinentalnog turizma, svjedoci ste i sami kako mi koji smo dionici razvoja destinacije moramo uložiti puno više truda i rada da bismo se uspjeli probiti uz destinacije koje imaju sunce i more i koje su privlačne i kada se ne trude ovoliko. Nakon godina ulaganja, kada se nama ponekad znalo činiti i da tapkamo u mjestu, dogodio se veliki preokret – otkriva nam Mladenka Orešković.

Otočac ima oko 5000 stanovnika i sve više ih se bavi turizmom.

– Imamo sve više privatnih iznajmljivača. Na području Otočca imamo 1000 smještajnih jedinica, od čega su četiri velika hotela – predstavlja nam destinaciju.

Kuće za odmor su hit kao i u cijeloj Lici, a osim njih, u ponudi su i apartmani.

– Svi imaju četiri ili tri zvjezdice, jedan hotel također ima četiri zvjezdice, ostali tri. Kvaliteta smještaja je dobra. Osim toga blizu smo autoceste pa smo se ove godine reklamirali kao autodestinacija i, naravno, zahvaljujući priznanju Večernjega lista, ponosno se hvalimo da smo 2020. šampioni kontinenta. Stvarno smo zahvalni što ste prepoznali naš trud – govori Mladenka Orešković.

Večernjakova turistička patrola Pobjednici Baška Voda i cavtatski restoran Leut

Nemaju sunce i more, ali zato su atraktivni tijekom cijele godine i gostima moraju približiti i predstaviti sve atrakcije. I tako, dok je hrvatska obala prazna, Otočac se može pohvaliti da i sada ima gostiju. Istina, ova sezona bila im je na samo 30 posto. Pali su zbog toga što su podbacila Plitvička jezera, jer brojni turisti koji obilaze Plitvice borave u Otočcu. Izostale su i velike manifestacije koje se inače događaju tijekom cijele godine, primjerice Eko-etno Gacka. Zbog epidemioloških mjera opreza morali su izbjeći okupljanja velikog broja ljudi.

Posebno vesele domaći gosti

– Kada je počela ova turistička sezona, malo je reći da nas je uhvatila panika. Mi smo mala turistička zajednica s dvoje zaposlenih i ovisimo o gradskom proračunu. Međutim, nije se promijenila podrška Grada Otočca i gradonačelnika i mi smo s udvostručenim entuzijazmom i istim novčanim sredstvima uspjeli odraditi digitalno marketinški dio i rezultati su vidljivi. Veseli nas što su nas otkrili domaći gost, a produljilo nam se i vrijeme boravka u destinaciji koje se povećalo na dva i pol dana – otkriva Orešković.

CAVTAT Jadranski dragulj nudi glamur, šušur i pogled na najbogatije ljude svijeta, ali i idilu, mir i opuštanje

Okosnica i poveznica njihove turističke ponude je predivna Gacka. Imaju ribiče koji se vraćaju desetljećima, a novi ih otkrivaju. Privlačni su i zbog kulturno-povijesne baštine, Otočac je nikad pokoreni grad, Turci ga nikada nisu uspjeli osvojiti, a na njihovu je području i Kuterevo, u Europi poznato velebitsko utočište za medvjede. Tko još nije bio, jesen je najbolje vrijeme za posjet Lici i Otočcu.

Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe