Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Svi ovo možete... Jednostavni trikovi za ravan trbuh u svakoj prilici

vitka žena
Foto: Thinkstock
1/3
14.10.2016.
u 10:46

Osjećaj nadutosti vrlo je čest slučaj, posebice ako pretjerate s unosom soli u organizam, ali i zbog nedostatka vlakana u prehrani i nedovoljnog unosa tekućine.

Područje trbuha mnogima je "slaba točka" s kojeg najteže odlaze masne naslage. 

Osjećaj nadutosti vrlo je čest slučaj, posebice ako pretjerate s unosom soli u organizam, ali i zbog nedostatka vlakana u prehrani i nedovoljnog unosa tekućine. 

Sol prouzročuje zadržavanje vode u organizmu, što pridonosi osjećaju napuhnutosti.

Sve to često za sobom vuče i posljedicu zatvora, odnosno konstipacije, a kako bi se to spriječilo, potrebno je prehranu obogatiti voćem i povrćem i cjelovitim žitaricama te piti dovoljno vode kroz dan. 

Jedite sporo

Ovo je za mnoge najteže ostvariti. Užurbana svakodnevica i cjelodnevna "utrka" u rješavanju brojnih izazova i obveza koji su postavljeni pred nas, dovodi nas pred gotov čin da najčešće jedemo "s nogu" u stilu natjecateljskog duha "tko će prije". 

Svaki bi zalogaj trebalo dobro prožvakati. Temeljito žvakanje hrane smanjuje nadutost, a sporije konzumiranje obroka dat će dovoljno vremena da se u mozak pošalje signal kad ste siti. Na taj ćete način izbjeći prejedanje koje se najčešće događa kada brzo jedete svoje obroke. 

Veliko NE gaziranim pićima, veliko DA čaju od mente

Gazirana pića sadrže velike količine šećera koji bismo svakako trebali izbjegavati, ali ima još jednu neugodnu posljedicu na naš organizam. Kod prekomjernog ispijanja gaziranih pića može se dogoditi da zrak ostane zarobljen u crijevima.

Puno bolja opcija je piti čaj od metvice koji će umiriti probavu i smanjiti nadutost. 

Ananas, đumbir, jogurt i peršin 

Ove su namirnice odlični saveznici u vašoj "borbi" za ravnim trbuhom. Poznato je da su probiotici neizostavni saveznici u službi reguliranja probave pa pojačajte konzumaciju probiotičkih jogurta. Ananas i papaja sadrže  probavne enzime koji olakšavaju probavu pa bi i ovo tropsko voće trebalo biti češće na meniju, a "čudesni" đumbir, kim i peršin pomoći će u suzbijanju vjetrova u crijevima.

"Počastite se" bademima

Bademi, osim što su bogati vitaminom E i proteinima, obiluju i vlaknima koja zadržavaju osjećaj sitosti duže vrijeme. Iako su i jako kolarični, bademi neće prouzročiti naslage na trbuhu pa posegnite za njima za međuobrok.

>>Vježbajte jogu za ravni trbuh

Komentara 2

ZA
zambezi
11:09 14.10.2016.

Zar se ne reče opstipacija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije