Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Svako peto dijete bilo je žrtva nekog oblika seksualnog nasilja

Najbitnije točke za rješavanje ovog gorućeg problema prepoznate su u pravosuđu, socijalnom radu, obrazovnom sustavu i medijima.
29. studenoga 2011. u 14:17 2 komentara 23 prikaza
Zlostavljanje djece (1)
Foto: /PIXSELL

Seksualno nasilje nad djecom velik je društveni problem koji je i dalje tabu-tema te se često skriva ispod tepiha, rečeno je na prezentaciji projekta Pandorina kutija – borba protiv seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece predstavljenoga danas u Vukovaru. Prema riječima Stojana Obradovića, stručnog suradnika Instituta STINE, gotovo svako peto dijete bilo je žrtva nekog oblika seksualnog zlostavljanja. U isto vrijeme, otkrije se svega 20 posto slučajeva ovakve vrste nasilja, dok svi ostali slučajevi ostaju nepoznati i dobro skriveni i prikriveni.

– Želimo senzibilizirati javnost za ovaj izuzetno velik problem i pokrenuti institucije da se bore protiv njega. Detektirali smo četiri najbitnije točke, a to su pravosuđe, socijalni rad, obrazovni sustav i mediji. Svi zajedno moramo učiniti više da se ova društvena anomalija zaustavi – istaknuo je Obradović objašnjavajući viziju projekta.

Opasnost za djecu posebno vreba s interneta na kojem se kao mediji e-nasilja rabe Facebook (38,76 posto), SMS poruke (33,9 posto), elektronička pošta i chatovi (10 posto) te blogovi (5 posto).

O iskustvima u susjednim zemljama govorila je Jelena Vlajković, koordinatorica projekta iz Novosadske novinske škole iz Novog Sada.

– Zanimljivo je da se u svugdje susrećemo s otprilike istim problemima i sličnim brojkama. Nažalost, seksualno nasilje nad djecom najbolje je čuvana obiteljska tajna o kojoj javnost i susjedi ne smiju znati ništa. Nažalost, velika većina tih slučajeva ostaje nepoznata, a u slučajevima koji se otkriju prođe 11 mjeseci od trenutka nasilja do prijave – rekla je Vlajković dodajući da su partneri ovim projektom samo zagrebli površinu.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • ganga:

    Najbolje da napišete da je svako dite zlostavljano,zato imate tražit što više para od države.

  • marin_11:

    Zanimljivo je da se uvijek , kada se govori o susjednim zemljama i zemljama regije, govori o primjerima iz Srbije ili Bosne a nikada npr. iz Mađarske, Slovenije, Austrije, Italije. Očito se pošto poto hoće vršiti nasilna integraciju u Yugo - sferu !!!