Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Svaki šesti mobitel prijenosnik smrtonosne Escherichije coli

Opasna fekalna bakterija nalazi se na čak šesnaest posto mobilnih uređaja na Otoku.
14. listopada 2011. u 11:55 15 komentara 13 prikaza
mobitel,
Foto: AFP/PIXSELL

Na čak šesnaest posto mobilnih aparata u Velikoj Britaniji, a time i ruku njihovih korisnika, pronađeni su tragovi opasne fekalne bakterije, česte uzročnice trovanja hrane, izvještava The Guardian.

Znanstvenici s londonskog sveučilišta smatraju da je glavni uzročnik poražavajuće statistike manjak osobne higijene i nepranje ruku nakon odlaska u zahod. Također je otkriveno da je većina ljudi sklona lagati o vlastitim higijenskim navikama jer je čak 95% od ukupno 390 ispitanika iz dvanaest britanskih gradova izjavilo da redovito pere ruke poslije nužde.

Ustanovljeno je da sjeverne regije prednjače po broju kontaminiranih mobilnih uređaja pa je tako Glasgow pokazao devet puta veći postotak prisutnosti zaraženih uređaja od Brightona. Najkontaminiraniji pojedinačni uzorak pronađen je u Londonu, a Birmingham je grad s najvišim postotkom kontaminiranih mobitela po ukupnom broju tih uređaja.

– Vjerujem da će ovi podaci nagnati ljude da razmisle o svojim navikama. Pranje sapunom jednostavno je i može spasiti živote – upozorava dr. Val Curtis, jedan od istraživača.

Ako nije izložena izravnom utjecaju sunčevih zraka, Escherichia coli na površinama mobitela i rukama može preživjeti nekoliko sati, posebice na visokim temperaturama. Lako se prenosi dodirom pa se najviša koncentracija, osim na kvakama, često nalazi i u hrani.

GER, 1.FBL, VFB Stuttgart vs SV Werder Bremen
VELIKI PREOKRET
Borni Sosi propali planovi! Definitivno neće igrati za Njemačku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • ufrm:

    Hm ... smrtonosna E. coli, popularan clanak ocito. E. coli je smrtonosna ako se nade u ljudskoj krvi, sve varijante ecoli nisu smrtonosne, Ecoli je sastavni dio ljudske crijevne flore ....

  • liliZG:

    ........kao što je već rečeno, manjak osobne higijene, a i ne možeš se spasiti, primi bilo koju kvaku na vratima i već si ju pokupio...........

  • -obrisani-:

    bomba... jedu i rukuju se desnom... a čeprkaju lijevom...