Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zero Food Waste

Svaki dan sam naviknut bacati ostatke kruha. Evo zašto sam to odlučio promijeniti

Argeta
Foto: Argeta
1/6
09.05.2022.
u 08:59

U hrvatskoj se godišnje baci 86 tona hrane. Među ostacima često bude i stari kruh, koji je itekako iskoristiv sastojak za nova, ukusna jela

Započeo sam obrok uz televiziju. Volim tako jesti, jer ni ne primjećujem da jedem, proces obroka mi je postao automatizam. Iako sam posvuda čuo, a i učen sam da hranu ne trebam bacati, ponovno sam bacio stare ostatke kruha. Nisam o tome razmišljao. Jednostavno smatram da moji ostaci kruha nikome ne mogu pomoći, a i nisu previše iskoristivi. Pročitao sam nedavno na internetu da se u Hrvatskoj godišnje baci i do 86 tona hrane. Mislio sam da ja tu baš ne mogu puno učiniti. Sve dok jednom iz čiste dosade nisam sjeo na internet i potražio kreativne ideje i načine kako bih svoj stari kruh mogao doista iskoristiti. Sjećam se da je bilo u večernjim satima, a za večeru obično jedem nešto brzo i lagano. Odabir je bila pašteta. Naravno, postoji raznovrsna ponuda paštete, ali za mene gotovo nikad nije bilo dileme. Argeta je moj izbor godinama, jer mi najviše odgovara. Dok sam jeo Argetu, sjetio sam se svojih misli o starom kruhu, pa sam pomislio – idemo vidjeti što Argeta misli o tome. Kako uopće izgleda njihova stranica.

Pašteta sa stavom

Kad sam ušao na njihovu stranicu, nisam ni sekundu pomislio kako ću tu naći bilo što o Zero Waste načinu življenja. Očekivao sam akcije, kataloge, artikle i stereotipno mislio što bi drugo, osim toga pašteta mogla imati.

Grdno sam se prevario. Argeta je definitivno pašteta s negativnim stavom prema bacanju hrane. Ne samo da imaju Zero Waste psihologiju, nego imaju i ukusne recepte o tome kako mogu iskoristiti svoj stari kruh. Oduševljen, pojeo sam šnitu, a drugu nisam ni namazao, već sam krenuo istraživati.

Pronašao sam recept za Pizzu od starog kruha. Nikad se nisam okušao u kuhinji pretjerano, a htio sam razbiti taj stereotip u sebi da ne znam kuhati. Ponukan novim idejama, dosadom i željom za kreativnošću, pomislio sam – zašto ne?

Sastojci:
stari kruh
mlijeko
cherry rajčica
kuhani pršut
mozzarela
bosiljak
parmezan
maslinovo ulje

Ne zvuči teško dostupno, ni izvedivo. Skrolao sam dolje i počeo sve raditi po receptu. Bio sam skeptičan i spreman da ću nešto zabrljati, no kad mi se stan počeo ispunjavati mirisima prave Pizze, oduševio sam se. Pogotovo zato što uopće ne izgleda loše, budući da je od starog kruha.

Foto: Argeta

Sit i zadovoljan svojim uspjehom, odlučio sam, to je to – ne bacam stari kruh. Cijeli recept za ovo ukusno jelo dostupan je ovdje.

Zdrava hrana – pauza od menze

Idućeg dana sam odlučio da ću napraviti pauzu od menze i sve ostatke starog kruha iskoristiti za nova jela. Pizza me oduševila, pa sam znao gdje trebam krenuti dalje – Argeta. Iduća je na rasporedu bila Ribolita. Nazvao sam oduševljeno mamu.

  • Mama, kuham varivo. Vlastito varivo.
  • U redu je ako zoveš dostavu, samo nemoj pretjerivati – odbrusila je.
  • Ne, stvarno. Kuham varivo i to od starog kruha. Nećeš vjerovati, ali Argeta ima jako jednostavne recepte.
  • Argeta? Zar nije to pašteta?
  • I ja sam tako mislio. Poslao sam ti link recepta, pogledaj.

I završili smo poziv. I mama se oduševila Ribolitom. Tko bi rekao da od starog kruha može proizaći ovakvo nešto.

Foto: Argeta

Nakon i ovog jela, shvatio sam da sam postao kuhar. I to itekakav kuhar. Morao se odmah oglasiti.

Foto: Privatna prepiska

Nije mi vjerovala još neko vrijeme, pa sam joj ostavio link recepta. Nakon toga je vrlo brzo došla. Bio je dobar dan, uglavnom smo igrali igrice i zezali se, a ubrzo je bio gotov i moj slavni kruh.

Foto: Argeta

Ovo je stvarno ukusno – rekla je.

Znam. Ne mogu vjerovat da sam naučio kuhat.

Ne laskaj si još. Jesi napravio i nešto slatko? – Upitala me.

Za deserte još nisam iskusan.

Pa daj da ja nešto probam – ponudila se i nastavila – Možda imaju na Argeta stranici recept i za nešto slatko?

I stvarno je i bilo.

Za kraj večeri – Zero waste desert

Nabujak od kruha s preljevom od vanilije zvuči super, ali ja sam bio preumoran za novo kuhanje. Ona je preuzela inicijativu. Pratila je detaljno napisan recept. Otišao sam gejmati dok je ona eksperimentirala po kuhinji. Brže od očekivanog čuo sam ovo je gotovo!

Došao sam, a na stolu pravo iznenađenje.

Foto: Argeta

  • I čekaj, ti si ovo sve sama?
  • Pa ja znam kuhati, za razliku od tebe. Imaju jednostavne recepte stvarno
  • Ja sam oduševljen!

Večer nam je završila super. Nisam mogao vjerovati da ću dva dana jesti ukusna jela nađena na stranici paštete. Sit i zadovoljan, odlučio sam da je sutra na menu-u Panzanella – Salata od kruha s rajčicom. Ako sve prođe dobro, salate uopće ne izgledaju tako loše kako sam ih ja zamišljao.

Foto: Argeta

Nema sumnje – od sad više ne bacam svoj kruh. Osim toga, konačno ne moram sam sebe koriti zato što ga jedem više. Sada ga jedem na zdrav način i potpuno sam zadovoljan. Osim toga, Argeta i kruh idu zajedno, pa njihov slogan i jest dobra strana kruha. Istražujući, vidio sam da čak ni ne moram koristiti stari kruh, već mogu napraviti svoj po njihovom receptu.

Obećao si mi dati Argetu – dobacila je prijateljica.

Otvorio sam frižider i dao joj dvije Argeta paštete od lososa.

Da znaš da mi je ta najdraža. Ja ti samo njih kupujem – rekla je.

I ja.

Pozdravili smo se, a ja sam već bio gladan i uzbuđen zbog sutrašnjeg dana. Zanimalo me kako će mi ispasti moja prva ukusna salata. Predvečer, ako sve prođe po planu, trebao bih imati i svoj prvi domaći kruh.

Sadržaj nastao u suradnji s Argetom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije