Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTORICA KUHARICE

Suzy Josipović Redžepagić dala nam je recepte za savršen božićni ručak!

Borna Filić/Pixsell, privatna arhiva
23.12.2019.
u 07:00

Autorica jedne od najprodavanijih kuharica u Hrvatskoj, Suzy Josipović Redžepagić, kulinarski talent naslijedila je od mame Nade i svojih dviju baka Ljubice i Anđele za koje kaže da su bile prave čarobnice u kuhinji. Na Suzynu sreću, od gena ne možeš pobjeći!

Kad je 2011. Suzy Josipović Redžepagić objavila kuharicu naziva “Mama zna”, malo je reći da je javnost uglavnom bila skeptična jer – što jedna vlasnica modne agencije može znati o pravom kuhanju? Pokazalo se – puno više od mnogih koji su se već tada prikazivali za velike znalce. Da Suzy Josipović zna što radi u kuhinji, potvrdio je i sam Radovan Marčić koji je na kuharici radio kao urednik nazvavši je pritom pravom kulinarskom enciklopedijom. Danas je Suzy ponosna autorica jedne od najprodavanijih kuharica na ovim prostorima koja je u međuvremenu stekla status pravog autoriteta kad je u pitanju domaća kuhinja. Upravo zbog toga zamolili smo je da s čitateljima Slanog & slatkog podijeli svoje omiljene recepte za božićni ručak. Bilo je teško odabrati samo nekoliko recepata iz više nego bogate zbirke, ali Suzy je i u tome majstorica koja jako dobro zna kako za jednim stolom zadovoljiti različite ukuse i prehrambene navike.

– Odabrala sam jela koja najčešće kuham i koje moji ukućani i gosti najviše vole. Riječ je o tradicionalnim i provjerenim receptima koje su me baka i mama učile pripremati. I što je najvažnije – relativno su jednostavni za pripremu, a kad pripremate božićni ručak, svaka vam je minuta dragocjena. Smisao božićnog okupljanja nije u tome da domaćica padne s nogu od umora, već da zajedno s obitelji i prijateljima uživa u ovom posebnom danu – objašnjava Suzy.

Focaccia (pogača) sa sušenim rajčicama

Za tijesto:

4 sušene rajčice

3 šalice brašna

vrećica suhog kvasca ili izrađeni svježi kvasac

6 žlica maslinova ulja

2/3 šalice tople vode

1/2 žličice soli

Za premaz i posip focaccie:

3 žlice maslinova ulja

1 žlica nasjeckanog svježeg bosiljka

1 žlica svježeg timijana

1 žlica morske soli

Priprema

Potopite sušene rajčice u toplu vodu desetak minuta. Zatim ih ocijedite, nasjeckajte i stavite na stranu. U veliku zdjelu prosijte brašno i sol te dodajte izrađeni ili suhi kvasac. Dodajte maslinovo ulje, toplu vodu i nasjeckane sušene rajčice. Izvadite na radnu pobrašnjenu površinu te izradite u glatko tijesto. Zatim ga pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji desetak minuta. Razvucite tijesto u pravokutni kalup, napravite prstima 20-ak udubljenja, pokrijte ponovo kuhinjskom krpom i pustite da odstoji još 40-ak minuta na toplome, da se ponovo digne. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Kuharskim kistom namažite tijesto maslinovim uljem i pospite morskom soli, sjeckanim bosiljkom i timijanom. Pecite u zagrijanoj pećnici do zlatnosmeđe boje, oko 20 minuta. Po želji focacciu možete ukrasiti i crnim maslinama.

Guščja jetra u masti

½ kg guščje jetre

putar ili guščja mast

sol

papar (u zrnu i mljeveni)

Stavite jetra u mlijeko 1 sat. Zatim ih obrišite salvetom. Prepecite ih na tavi na putru ili guščjoj masti, dodajte vode i kada voda prokuha, jetra su gotova. Izvadite ih na duboki tanjur, posolite, popaprite, prelijte mašću od pečenja i ohladite pa stavite u hladnjak na nekoliko sati da se mast stisne. Ukrasite ružmarinom i crvenim paprom te servirajte uz džem od brusnica i topli kruh ili domaću foccaciu s maslinama za koju također donosimo recept.

Namaz od bučinih sjemenki (koštica)

20 dag bučinih sjemenki

5 dag putra

1 češanj češnjaka – prema želji

čili – prema želji

bučino ulje (količina prema potrebi)

sol

papar

Kratko na tavi popržite sjemenke buče. Ohladite ih pa sameljite u blenderu. Dodajte češanj češnjaka, soli, papra, putar i postupno (do željene gustoće i mazivosti) dodajte bučino ulje. Prema želji pospite čilijem. Servirajte na prepečencu.

Foto: zvonimir ferina

Goveđa juha (za 6-8 osoba)

Sastojci

1/2 kg koljenice

goveđe kosti

2,5 – 3 l hladne vode

1 svežanj zelenja za juhu (mrkve, stabljike peršina i celera, korijen celera, zeleni dio poriluka, korijen korabice, list kelja)

1 luk

1-2 krumpira

1 rajčica

½ paprike

komadić karfiola

peršin ili vlasac (sitno nasjeckan za posipanje)

3 žlice soli

5-8 zrna papra

1/2 ljuske jajeta – za bistrenje juhe (može i ne mora)

3 bjelanjka – za bistrenje juhe (može i ne mora)

Priprema

Očistite i operite sve povrće. Meso i kosti operite, meso narežite na veće komade i stavite u hladnu vodu pa dodajte očišćeno povrće, posolite i dodajte nekoliko zrna papra. Luk prepolovite i prepecite na tavi bez masnoće ili na ploči štednjaka pa dodajte u juhu. Prema želji, dodajte i pola ljuske jajeta. Kad juha prokuha, smanjite vatru i kuhajte oko dva sata. Kad je meso skuhano (mekano), ohladite je, skinite masnoću koja pliva po vrhu i procijedite je. Poslužite je kao bistru juhu, posipajte peršinom i tek u tanjuru pospite kockicama prepečenog kruha ili u juhu zakuhajte domaće rezance ili knedle od griza ili jetra. Meso i povrće iz juhe posebno poslužite uz hren ili umak od kopra ili neki drugi.

Foto: zvonimir ferina

Nekoliko važnih napomena:

Za goveđu juhu najbolja je koljenica bez kosti ili s kosti, potrbušnica ili mišić, a za bistrenje juhe dobro je dodati komadić slezene ili jetra te žlicom povremeno uklanjati pjenu s površine. Za žuću boju juhe, možete dodati polovicu naribane mrkve koju prethodno popržite na tavi na malo ulja. Oguljen krumpir u juhi pokupit će suvišnu masnoću. Isto će napraviti i ljuska jajeta. Komad paprike dat će poseban okus juhi, isto kao i prepečene polovice luka.

Profesionalno bistrenje juhe možete napraviti na sljedeći način: Istucite bjelanjke s 2,5 dl hladne vode, polako ih umiješajte u juhu pa je ponovno prokuhajte dok ne postane bistra. Na kraju je procijedite kroz čistu kuhinjsku krpu te, prema potrebi, dodatno posolite.

Salata od mladog špinata i jaja

Sastojci

40 dag mladog tzv. baby špinata

3 jaja

10 dag feta ili kozjeg mladog sira

1 jabuka

10 dag oraha

ektradjevičansko maslinovo ulje

sok 1 limuna ili aceto balsamico

sol

papar

krutoni – prepečene kockice kruha – može i ne mora

Očistite i operite u nekoliko voda špinat (ako niste kupili već očišćen i opran, ima i takvog), skuhajte jaja (3-5 minuta – prema želji) pa ih ogulite i narežite na četvrtine, kriške ili polovine ili ih naribajte na krupni ribež. Dodajte sir, orahe, oguljenu i na kockice narezanu jabuku, promiješajte sve sastojke i začinite prema ukusu. Prema želji posipajte krutonima.

Foto: zvonimir ferina

Patka s narančom (za 4-5 osoba)

1 patka teška oko 1,8 kg

5 glavica luka (sitno nasjeckana)

25 dag suhog voća (nasjeckano)

5 žlica narančinog soka

majčina dušica

3 dl kokošjeg temeljca

2 žlice pekmeza od naranče

1 neprskana naranča

1,5 dag putra

1 jaje

sol

papar

Zagrijte pećnicu na 200 °C. U blenderu usitnite ili ručno sitno iskosajte patkine iznutrice. Nasjeckajte luk i podinstajte ga na malo putra, dodajte suho voće, narančin sok i 3 žlice vode. Dinstajte 10-ak minuta, posolite i popaprite. Primiješajte mljevene patkine iznutrice i time napunite patku. Izvana je posolite i popaprite, stavite na lim ili u kalup i prelijte preostalim otopljenim putrom. Pecite 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 °C pa smanjite temperaturu pećnice na 175 °C i pecite još 2 sata. U međuvremenu patku okrenite nekoliko puta hvataljkama ili uz pomoć dvije velike žlice (nemojte je propikivati vilicom da ne izađu sokovi) i pritom je podlijte toplim kokošjim temeljcem. Nakon prvog sata pečenja, patku premažite s malo razvodnjenog pekmeza. Kad je servirate, ukrasite je narančom. Uz nju poslužite krumpire i salatu.

Štrudl s prepečenim lješnjacima, orasima i bademima

Domaće kore za štrudl:

50 – 60 dag glatkog prosijanog brašna

2-3 žlica ulja

sol

mlaka voda Fila:

20-ak dag lješnjaka – prepečenih pa samljevenih

20-ak dag oraha – mljevenih

10-ak dag mljevenih badema (može i ne mora)

10-ak dag mljevenih keksa ili prezli (mogu se malo i prepržiti na putru)

3-4 jabuke – neoguljene, naribane

2-3 žličica cimeta

4-5 vanilin-šećera

3-4 žlice meda (ili smeđi šećer)

putar ili ulje (biljno, kokosovo)

naribana neprskana korica 1 limuna

šećer u prahu – za posipanje (prema želji)

lješnjaci, bademi, orasi – nasjeckani – za posipanje po vrhu štrudla

Sve sastojke dobro zamijesite u glatko mekanije tijesto. Radite ga na pobrašnjenoj radnoj površini (stolu) pa odvojite u nekoliko hrpica. Svaku hrpicu stavite na drugi tanjur, pokapajte je uljem pa razmažite ulje po njoj i pustite da odstoji 15-ak minuta. Priredite čist stolnjak, pobrašnite ga pa svaku hrpicu razvijajte prvo u rukama do određene veličine kruga (koliko je moguće da to radite u rukama), a zatim položite tijesto na stolnjak i povlačite ga od sredine kruga prema rubu sa svih strana obilazeći oko stola. Kad ga razvučete da bude dovoljno veliko i tanko, zadebljane rubove lagano odrežite nožićem i stavite na stranu pa iskoristite na kraju za još jednu koru. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Naribajte jabuke. Pomiješajte sve sastojke. Premažite pripremljene kore (domaće ili kupovne) s malo rastopljenog putra (ili poprskajte uljem) i posipajte pripremljenom filom.

Uz pomoć stolnjaka zavijte koru u štrudlu i prema želji oprezno u zvrk te stavite na nauljen kalup (ili na masni papir) i u zagrijanu pećnicu. Pecite oko pola sata. Prema želji, pospite nasjeckanim orašastim plodovima. Napomena: U smjesu možete dodati i snijeg od 2-3 bjelanjka.

Foto: zvonimir ferina

Brza pašticada sa suhim šljivama, brusnicama i njokima

1/2 kg junećih šnicli

brašno

2 luka (sitno nasjeckana)

1 žlica koncentrata od rajčica

goveđi temeljac

10 suhih šljiva

10 suhih brusnica – prema želji

1 žlica pekmeza od šljiva ili marelice

2-3 klinčića

½ dl prošeka

muškatni oraščić

miješano ulje (maslinovo i biljno)

sol i papar

Meso uvaljajte u brašno, ispržite naglo na tavi i izvadite sa strane. U istoj tavi gdje se pržilo meso, na malo maslinovog ulja i vode prodinstajte luk pa ponovo u tavu dodajte meso, posolite ga, popaprite, dodajte koncentrat od rajčica i zalijte vrućim goveđim temeljcem. Kuhajte na laganoj vatri i zalijevajte temeljcem. Kada je meso napola gotovo, dodajte suhe šljive, brusnice, klinčiće, žlicu pekmeza te malo muškatnog oraščića. Zalijte prošekom. Servirajte uz domaće prepečene njoke.

Foto: zvonimir ferina

Božićni kruh s cimetom

Za dvije pletenice:

Tijesto:

3 dl mlijeka

2-3 žlice šećera

1 kvasac

700 g glatkog brašna

10 dag omekšanog putra

2 jaja

1/2 žličice soli

Punjenje:

4-5 žlica cimeta

20 žlica šećera

15 dag putra

Prvo napravite tijesto. U veliku zdjelu za miješanje pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko pa pustite desetak minuta da smjesa postane pjenasta. Dodajte putar, jaja i sol te miksajte smjesu postupno dodajući prosijano brašno dok se ne formira mekano tijesto. Premjestite tijesto na podmazanu posudu, pokrijte ga i pustite da se podigne sve dok se ne udvostruči (oko sat vremena). Zatim ga omotajte folijom pa stavite u hladnjak na sat vremena.

Priredite filu:

pomiješajte cimet i šećer u zdjelici.

Ohlađeno tijesto podijelite na dva djela pa svaki razvaljajte na masnom papiru u pravokutnik. Kistom razmažite putar pa pospite šećerom i cimetom. Zamotajte u roladu. Oprezno je prerežite uzdužno po pola i labavo ih uvijte u pletenicu ostavljajući rezanu stranu prema gore. Pustite da odstoji oko sat vremena dok se ne udvostruči.

Pred kraj dizanja, uključite pećnicu na 180 °C. Pletenice pecite u zagrijanoj pećnici oko 30-ak minuta. Pustite da se ohlade prije posluživanja. Također možete pletenice zaviti u vjenčić.

 

Komentara 9

TM
trade_mark
11:35 23.12.2019.

baba od 50 godina i zove se suzy? daj molim te, suzana... odi prat suđe!

DO
domxerex
10:57 23.12.2019.

Ređepagić da slavi božić!? Isto kao i onda kada nam je Hađihafisbegovič glumio svetog Nikolu i prodavao božićnu tarifu nekog telekoma. Ili još bolja je bola ona reklama protiv diskriminacije kada djeca igraju nogomet i sve ih imenuju podrugljivim "nadimcima". Zaboravili su među njih stvatiti malog hrvata. Pogledajte na linku https://www.youtube.com/watch?v=s236RWg5Tx0 . Šta je slijedeće poniženje koje će nam servirati.

DU
Deleted user
13:07 23.12.2019.

E kada ti R......agić daje recept za Božić nešto tu ne štima. Niti ja njima ne dajem recept za Bajram.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije