Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Suradnjom kroz održive vinogradarske prakse do vrhunske kvalitete vina

Vinarija KUTJEVO d.d.
Foto: Promo
1/4
24.10.2020.
u 08:00

Vinogradarska praksa koja donosi rezultate

Kvaliteta grožđa uvelike ovisi o cjelogodišnjoj brizi o vinovoj lozi te pravovremenom prepoznavanju i odrađivanju potrebnih agrotehničkih zahvata u vinogradu. U vinariji KUTJEVO d.d. održivo vinogradarenje smatraju iznimno bitnim te naglašavaju kako ono predstavlja važan segment u postizanju vrhunske kvalitete, kako grožđa tako i vina.

 „Uzgoj vinove loze zahtjeva redovnu prihranu pomoću koje vinovoj lozi nadoknađujemo hranjiva iznesena urodom odnosno berbom grožđa. Time ujedno stvaramo zalihe svih onih hranjiva koje nedostaju u tlu kako bi se osigurali redoviti prinosi dobre kakvoće. Naši vinogradi dobivaju najkvalitetnije peletirano organsko hranjivo koje ne sadrži sjeme korova i patogene organizme, a unošenjem organskih gnojiva aktiviraju se mikroorganizmi te se potiče zdraviji razvoj korijena biljaka“, poručuje direktorica PJ vinogradarstva i vinarstva vinarije KUTJEVO d.d., Mirela Križanović.

Foto: Arena Hospitality Group

PREDNOSTI KORIŠTENJA ORGANSKIH HRANJIVA

„Prednosti ekoloških gnojiva su optimalan unos hranjiva, postupno oslobađanja elemenata čime hranjivi elementi postaju dostupni biljci sporijim i primjerenijim otpuštanjem. Organska prihrana podiže razinu humusa u tlu, poboljšava strukturu i sastav tla, podiže humus u tlu, povećava sposobnost tla da zadržava vodu te smanjuje samu eroziju tla. Dobra osobina organskih gnojidbi je ta da su hranjiva organski vezana i kao takva nedostupna biljci tijekom zime - praktično miruju u zemljištu. U hladnim tlima, mikrobiološka je aktivnost, a samim time i mineralizacija organske tvari, znatno smanjena ili ih nema. Zbog toga se hranjiva tijekom zime u izrazito malim količinama isperu iz samoga zemljišta čime se ne stvaraju gubitci istih niti dolazi do zagađivanja podzemnih voda. Oslobađanje hranjiva odnosno cjelokupno djelovanje organske tvari započinje samim rastom temperature zemljišta, ujedno procesom kojim  u proljeće započinju  fenološke faze vinove loze.

Apelacija Vetovo
Foto: Arena Hospitality Group

Tada se hranjiva počinju oslobađati u manjoj mjeri, dok se zagrijavanjem tla oslobađaju u sve većoj mjeri. Utvrđeno je da ovakav način primjene organskih gnojiva ima daleko više prednosti u odnosu na klasična stajska gnojiva, a jedna od osobito važnih karakteristika organskog gnojiva jest ta što je isto termički obrađeno protiv sjemena korova i spora parazitskih gljiva, uzročnika bolesti. Razliku između gnojiva proizvedenih u Italpollini i drugih organskih gnojiva čini kvaliteta organske tvari. Zahvaljujući jedinstvenoj i patentiranoj tehnologiji iz istraživačkih laboratorija dobivamo različite formulacije gnojiva sa visokovrijednom organskom tvari čiju kvalitetu komponenti garantira mehanička i termička obrada sirovine. Od posebne važnosti je što su hranjiva iz ovakvog organskog kompleksa 2 do 3 puta više iskorištena u usporedbi sa konvencionalnim“, poručuju iz Italpolline.

ODRŽIVO VINOGRADARENJE VINARIJE KUTJEVO d.d.

 „Vinogradarska proizvodnja vinarije KUTJEVO d.d. krenula je sa primjenom ekoloških gnojiva 2014. godine na položaju Korija, a odluka o suradnji s vodećim svjetskim proizvođačem organskih gnojiva, biostimulatora biljnog porijekla i korisnih mikroorganizama za poljoprivredu – Italpollinom - započela je 2016. godine. Na vinogradarskim položajima postigli smo  izvrsne rezultate primjenom navedenih gnojiva. Primjerice, u samo jednog godini na položaju Korija uspjeli smo podići razinu humusa u tlu za 60% , a na pojedinim lokacijama i do 100%. Do sada, po osnovnim karakteristikama, niti jedno ekološko gnojivo nije bilo usporedivo s gnojivima Italpolline. Po pitanju same kvalitetu, bitno je da su organska granulirana gnojiva lako topiva, da se dehidracija odvija na primjerenim odnosno nižim temperaturama kako bi se sačuvali prirodni mikroorganizmi, a sam način granuliranja trebao bi biti hladnim prešanjem s ciljem izbjegavanja uporabe raznih ljepila. Zbog ranije navedenih prednosti te unutar samog dugogodišnjeg procesa rada na poboljšavanju vinogradarskih praksi, po svim parametrima idealnim se pokazalo organsko gnojivo Italpollina. Primjena je bila posebno povoljna zbog njegove granulacije i olakšanog apliciranja uz pomoć deponatora čime smo ostvarili i značajnu količinu novca i vremena“, poručuju iz vinarije KUTJEVO d.d.

Berba grožđa 2020.
Foto: Arena Hospitality Group

Brigom za dugoročno očuvanje kvalitete tla i okoliša te samu ekološku održivost vinarija KUTJEVO d.d. nastoji umanjiti negativan utjecaj poljoprivrede na okoliš, prirodne resurse i bioraznolikost. Okretanje održivim vinogradarskim praksama te korištenje Italpollinina gnojiva koja posjeduju ekološki certifikat odobren i dodijeljen u skladu s Uredbom 889/2008 jedan su od smjerova u dugoročnom procesu smanjenja utjecaja poljoprivredne i vinogradarske proizvodnje na sam okoliš.

„Zajedno s našim kooperantima obrađujemo i vodimo brigu o gotovo 800 ha vinograda, stoga možemo reći kako imamo znatan utjecaj na najvažnije prirodne resurse: tlo, vodu i zrak, a primjenom organskih gnojiva nastojimo smanjiti štetan utjecaj agrokemikalija na okoliš. Primjenu ekoloških gnojiva te prijelaz na održivo vinogradarenje prenijeli smo i na brojne naše kooperante koje unazad nekoliko godina educiramo o rezultatima postignutim na vlastitim vinogradarskim površinama.

Nabavka ekoloških gnojiva kooperantima ide kroz PJ Kooperaciju odnosno Poljocentre i razvijenu mrežu educiranih djelatnika spremnih ponuditi informaciju o samom proizvodu te rezultatima postignutim unutar naše vinogradarske proizvodnje svim zainteresiranim vinogradarima i poljoprivrednicima“, poručuju iz vinarije KUTJEVO d.d.

Autorica: Valentina Silović

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije