Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveće istraživanje

Stručnjaci poručili: Ne postoji poveznica između cjepiva i autizma!

Učenici
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
28.05.2014.
u 10:20

Znanstvenici su analizirali podatke iz pet ranijih istraživanja u kojima je sudjelovalo 1.256.407 djece te pet "istraživanja parova" u kojima je sudjelovalo još 9.920 djece.

Ne postoji poveznica između cijepljenja i autizma. Ne postoji veza između žive i autizma te između autizma i cjepiva MMR, zaključci su to najvećeg istraživanja o nuspojavama.

U posljednje vrijeme mnogo prašine se podiglo oko toga jesu li cjepiva koja djeca primaju tijekom svog djetinjstva povezana s obolijevanjem od autizma, posebice nakon što je to u svom radu 1998. godine objavio britanski liječnik Andrew Wakefield. Niti nakon četiri godine istraživanja znanstvenici nisu uspjeli pronaći dokaze za njegove tvrdnje, neki mediji su otkrili da je liječnik bio u sukobu interesa jer je promovirao svoje cjepivo, a Wakefieldu je naposljetku i zabranjen rad u Velikoj Britaniji.

Ovaj britanski liječnik, inače rođen u Kanadi, upozoravao je na cjepiva protiv ospica, zaušnjaka, rubeole (MMR), no istraživanjem se utvrdilo da ne postoji poveznica između tih cjepiva i obolijevanja od autizma niti bilo kakve vrste šireg autističnog fenotipa, navodi se u stručnom časopisu Vaccine u kojem je objavljeno cijelo istraživanje.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anić/Pixsell

Stručnjaci su analizirali podatke iz pet ranijih istraživanja u kojima je sudjelovalo 1.256.407 djece te pet "istraživanja parova" u kojima je sudjelovalo još 9.920 djece.

Istraživanja parova uspoređivali su pacijente kojima je dijagnosticiran autizam s vrlo sličnim skupinama koje ga nisu imale kako bi se utvrdilo postoji li poveznica cjepiva i dijagnoze. U većim istraživanjima analizirani su podaci kako bi se utvrdilo koliki je udio djece oboljelih od autizma među cijepljenima, a koliki među necijepljenima. U posebnim istraživanjima utvrđivala se povezanost između autizma i kumulativne žive te thimerosala, spoja žive koji se ranije upotrebljavao kao konzervans za cjepiva i tinte za tetoviranje.

Nije utvrđena nikakva poveznica, navodi se u zaključcima istraživanja.

>>'Tko ne cijepi svoje dijete, čini mu loše'

>>Cjepivo kao izbor države i roditelja

Komentara 5

PO
porezni.obveznik
19:53 28.05.2014.

rezultati ove ankete govore puno o ovoj drzavi...

ZB
zbuniceva
13:46 31.05.2014.

Nije za povjerovati kakva zavjera šutnje, Omerta, kad pitaš nekaj o BCG cijepljenju u HR. Općenite rasprave odmah izazovu inače mnogobrojne medicinske stručnjake na svim internetskim portalima ali kad ih pitaš zakaj BCG nije ukinut od šefova Zavoda do doktoraa koji komentiraju ni riječi argumentiranih činienicama. Ponavljam nemam pojma ni dokaza da je BCG štetan a malo je štetan to je sigurno. Dokaze da je nepotreban kao obaveza za svu djecu daje sam Zavod za javno zdravstvo. I dalje cijepi. Pitam se ko zaradjuje na BCGu jer druge logike nema.

LA
larala
13:44 28.05.2014.

ispravnije bi bilo reci "nisu pronašli poveznicu između cjepiva i autizma" a ne, "ne postoji poveznica".....jer ako nešto trenutno nemru povezati ne znaci da to ne postoji pogotovo kad postoje slucajevi koji to demantiraju...nakon xy godina su utvrdili da postoji povezanost između autizma i kumulativne žive te thimerosala, spoja žive koji se ranije upotrebljavao kao konzervans za cjepiva al, zaboravljaju da su u to vrijeme tvrdili isto što tvrde i danas...za 10 g. ce opet doci do novih saznanja a, klinci koji do tada obole radi njih, ocito nisu bitni, bitno je samo zaraditi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije