Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JESTE LI ZNALI

Stručnjaci kažu da masaža stopala pomaže cijelom organizmu; evo kako

Shutterstock
23.06.2022.
u 13:30

Masaža stopala na različitim mjestima, povezana je s boljim zdravljem u različitim dijelovima organa. Osim toga, može dovesti do veće opuštenosti, manjeg stresa i veće seksualne želje

Terapija masažom opušta tijelo, a dokazano ima i dobar učinak na zdravlje. Naime pritisak određene snage na pojedine dijelove pomaže ublažiti napetost, a prema metodi masaže refleksologiji, moguće je i masirati određene dijelove; npr. ruke i stopala; a dobrobiti masaže osjetiti na drugim dijelovima tijela

Kako piše Your Tango, masiranje stopala utječe na zdravlje nekoliko organa, a pomaže i da se lakše opustimo, da manje osjećamo stres, te da imamo veći libido. 

 Lak vam se brzo ljušti s noktiju? Isprobajte ovaj genijalan trik

1/5

Refleksologija stopala je metoda masiranja refleksnih točaka stopala kojima se povećava protok krvi u tijelu i ublažava bol. Smatra se da se na stopalima i dlanovima nalazi mapa cijelog tijela, pa različite zone na stopalima odgovaraju zonama organa, kostiju i mišića tijela. Pravilnim pritiskom pojedinih točaka, odnosno refleksnom masažom stopala, djelujemo na organ koji se nalazi pod određenom refleksnom točkom.

Masaža stopala se pokazala blagotvornom i kod sindroma nemirnih nogu, poboljšava san, smanjuje mogućnost edema tijekom trudnoće i izvrsna je za kožu. Tako je, primjerice, masaža nožnog palca dobra za pluća i mozak, dok pritisak na drugi, treći i četvrti prst ublažavanje zubobolju. Mali nožni prst rješava bolove u ušima, a donji desni dio stopala utječe na debelo crijevo. Ako je pak cilj utjecati na kralježnicu, treba lagano masirati unutrašnji rub stopala.

Ako niste u mogućnosti otići kod stručnjaka na masažu, možete zamoliti partnera ili se izmasirati sami, a  kako biste pojačali učinak refleksoterapije možete koristiti kapi eteričnih ulja. Najčešće se tako preporučuje ulje ružmarina koje pojačava cirkulaciju, te lavande i matičnjaka jer smiruju i opuštaju. Kako biste postigli željeni učinak, potrebno je šest tjedana masirati cijelo stopalo.

Nedostaje vam energije kroz dan? Pojačajte je s ovim stvarima - umjesto nekoliko šalica kave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije