Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez pri kupnji!

Strijele koje ubijaju i plastika koja truje – jesu li to igračke?

'igracke5_nnn_ziv_190411'
''
20.04.2011.
u 17:13

Pojedine se igračke najčešće povlače zbog tragova ftalata, omekšivača plastike koji mogu izazvati zdravstvene teškoće u djece

Dječje igračke u vrhu su općeuporabnih predmeta koji se u Europi sustavno kontroliraju pa je svake godine sve više izdvojenih kao rizičnih. 
Njima se krše standardi i rizik su za zdravlje i sigurnost. 
Od oko 2000 potencijalno opasnih predmeta povučenih s tržišta EU tijekom godine, najčešće su to igračke i tekstil. 
Rapex – europski sustav za brzo obavješćivanje o opasnim proizvodima, postoji već gotovo sedam godina i pokazao se učinkovitim modelom zajedničkog djelovanja u vezi sa sigurnošću proizvoda kojima svakodnevno rukuju potrošači diljem EU, pa ga, premda još nismo u zajednici, i hrvatske mjerodavne službe redovito prate.

Pojedine se igračke najčešće povlače zbog ftalata u sastavu, omekšivača plastike koji mogu izazvati zdravstvene teškoće u djece. 
Također su česti mali odvojivi dijelovi igračaka neprimjereni za malu djecu do tri godine, jer oni često sve nadohvat ruke trpaju u usta, a gutanjem takvih dijelova izloženi su riziku od gušenja. 
Niz je pak primjera igračaka i dječje opreme koji lošom izradom i sastavom mogu uzrokovati ranjavanje, padove, gušenja ili trovanja.

Komentara 6

BS
@bserver
09:54 21.04.2011.

\"omekšivača plastike koji mogu izazvati zdravstvene teškoće u djece\"?? To je eufemizam! mogu izazvati neplodnost - sterilitet i utjecati na spolne organe!

PA
papicdu1
20:32 20.04.2011.

jeb*** vas kina

MU
mala ulica
22:12 20.04.2011.

Ovo je jedan od mnogih primjera zašto trebamo podržavati ulazak u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije