Naslovnica Lifestyle Gourmet

Stanovnici Kőlna žive za vrijeme karnevala

Pivnice i pubovi u karnevalsko doba ožive, a pivo Kölsch teče u potocima
20. veljače 2014. u 09:26 0 komentara 340 prikaza
Koln
Foto: Thinkstock

Najbolje vrijeme za posjet njemačkom gradu Kölnu upravo je doba karnevala.

Cijeli grad doslovno živi za karneval, a biti članom karnevalskih udruženja u Kölnu stvar je prestiža i ugleda. U vrijeme glavne karnevalske povorke zatvorene su škole, pa čak i simbol grada, čuvena kölnska katedrala. Ali, zato su svi pubovi i pivnice (Brauhaus) puni i žive punim plućima.

Uz jaku hranu poput kobasica sa senfom ili svinjskih nogica s kupusom sjajno prija jedna od 26 vrsta piva Kölsch.

Šetnja, turistička tura brodom...

Impresivna kölnska katedrala ili Dom simbol je grada i njegova nepobjedivog duha. Njezina dva tornja visoka 157 metara vide se iz svakog kutka grada i po njima u svakom trenutku možete odrediti gdje ste. 

U Drugom svjetskom ratu uništeno je više od 70 posto grada, ali katedrala je pošteđena. Katedrala je i danas u središtu svih zbivanja u Kölnu te, iako više nije najviša zgrada (premašio ju je telekomunikacijski toranj), dominira panoramom grada. Svoje postojanje Köln ponajprije zahvaljuje rijeci Rajni, a trgovina Rajnom uvijek je donosila blagostanje gradu.

Danas su popularne turističke ture brodom po Rajni, uz koju su široka šetališta i moderni mostovi, dok se ljeti pretvara u mjesto užitka na terasama brojnih klubova. Na starim je dokovima nastalo i ultramoderno poslovno i kulturno središte Rheinauhafen s nizom inovativnih galerija, trendi caféa i restorana, ekskluzivnim dizajnerskim buticima i studijima u takozvanoj Belgijskoj četvrti.

I inače je u Kölnu vidljivo ispreplitanje onoga što je preostalo od starog grada i novih građevina. Köln se veoma ponosi svojim muzejima. Čak 36 muzeja i 120 galerija, uz 60 kazališta i kabareta te 200 glazbenih sastava oplemenjuju život grada dajući mu umjetnički štih.

Köln je najstariji njemački grad s više od 2000 godina poznate povijesti. O rimskoj Coloniji svjedoči sačuvani zid iz rimskog vremena i Prätorium, koji turiste vodi ispod zemlje, a obrambene kule govore o srednjovjekovnom Kölnu. U arhitekturi grada očituje se i utjecaj protestantskih susjeda, a osim katedrale, Köln ima još 286 crkava, među kojima je 12 vrlo starih, romaničkih.    

>>Hrvatska se promovira u Njemačkoj s tri milijuna eura

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.