Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istina je...

Spirala znatno efikasnija od kontracepcijskih pilula

obnavljanje žena makronova
Makronova
07.08.2012.
u 12:48

Tijekom jednogodišnjeg nošenja spirale samo 0,2 do 0,8 posto žena neplanirano zatrudni

Sve više žena kao trajnu kontracepciju koristi spirale odnosno intrauterina sredstva (IUD), i implantate koji većinom zahtijevaju savršeno preciznu primjenu da bi bili učinkoviti, utvrdili su stručnjaci newyorškog instituta Guttmacher. Pilule i kondomi još su uvijek prvi izbor mnogima, međutim u svijetu raste primjena IUD-a i implantata.

– Intrauterini uložak i implantati ubrajaju se u vrlo dobre kontracepcijske metode, čija učinkovitost nadilazi ostale. Kontracepcijske tablete djeluju u 90 posto slučajeva, međutim, kad se sjetite da ih upotrebljavaju milijuni žena, onda dolazimo do zaključka da se brojne žene susreću s neželjenom trudnoćom – objašnjavaju stručnjaci.

U Francuskoj i Njemačkoj približno četvrtina žena opredjeljuje se za naprednije metode kontracepcije, a u Kini njih čak 41 posto.

Ovaj oblik kontracepcije nije toliko popularan u SAD-u. Prije pet godina samo je četiri posto Amerikanki koristilo IUD ili implantante, a prije tri godine tek 8,5 posto. Uzrok tome vjerojatno je širenje straha da nova sredstva mogu izazvati infekcije i ugroziti ženinu plodnost, a određen broj američkih ginekologa još uvijek zastupa to mišljenje.

Spirala izuzetno sigurna

Da pilula i kondomi nisu toliko učinkoviti, govori i broj od devet posto žena koje godišnje zatrudne i ako ih koriste. Kad je riječ o kondomima, postotak se penje na 18 do 21. Spirale i ostala sredstva kontracepcije znatno su efikasnija od pilule i kondoma pa tijekom njihova jednogodišnjeg korištenja neplanirano zatrudni tek od 0,2 do 0,8 posto žena.

Spiralu danas koristi više od 90 milijuna žena diljem svijeta. Taj unutarmaternični uložak uzrokuje dodatno stvaranje prostaglandina (malih tkivnih hormona) pa uz ometanje enzimskog djelovanja utječe na mogućnost "umetanja" odnosno ugnježđenja oplođenoga jajašca.

Komentara 1

LI
liliZG
14:57 07.08.2012.

Naravno, nju ne zaboraviš popiti..........ili staviti.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije