Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ups

Spavate li u ovoj pozi? Nije ni čudo da imate noćne more

Spavanje
Foto: Thinkstock
05.01.2016.
u 11:37

Istraživanje je vodio autor studije Calvin Kai-Ching Yu, sa Sveučilišta u Hong Kongu, a rezultati su objavljeni u časopisu Dreaming.

Jeste li se nedavno probudili nimalo odmorni i oznojeni nakon teške noći obavijene noćnim morama?

Možda je kriva poza u kojoj spavate iako biste na to, najvjerojatnije, zadnje pomislili. 

Ipak, znanstvena istraživanja  pokazala su da, ako spavate na lijevom boku, vjerojatnije je da ćete kroz noć imati noćne more. 

Neugodni snovi uznemirit će vas i onemogućiti kvalitetan noćni odmor. Da biste to spriječili, okrenite se na drugu stranu jer, znanstvenici tvrde, ako spavate na desnoj strani imat ćete osjećaj sigurnosti i kvalitetniji san. 

To su zaključci objavljeni u Izvješću Van Winklea, a dobiveni su proučavanjem rezultata sudionika u istraživanju. Pokazalo se da je 40 posto ispitanika koji su spavali na svojoj lijevoj strani imalo uznemiravajuće snove i noćne more, u usporedbi sa samo 14,6 posto onih koji su odlučili spavati na svojoj desnoj strani.

Osobe koje su spavale na prsima imale su najkvalitetniji i najugodniji san. 

Istraživanje je vodio autor studije Calvin Kai-Ching Yu, sa Sveučilišta u Hong Kongu, a rezultati su objavljeni u časopisu Dreaming.

– Ovo istraživanje pokazalo je da kvaliteta sna i sadržaj onoga što sanjamo itekako može biti uvjetovano položajem u kojem spavamo, rekao je Kai-Ching Yu. 

>>Predugo spavanje i sjedenje jednako nezdravi kao pušenje ili alkoholiziranje

>>Spava vam se, a 'naspavali ste se'? Možda je riječ o ovom 'čudnom' razlogu za zijevanje

Komentara 10

Avatar TvojUjko
TvojUjko
14:22 05.01.2016.

Hrvati imaju noćne more nakon što pogledaju Dnevnik i Otvoreno..

AN
AnteizmalogZGa
11:57 05.01.2016.

Ja uvijek spavam tako. I nikad nemam noćne more niti teške snove. Razlog tome je što se kroz dan toliko naradim...dođem kući malo se sredim...pojedem ...opustim uz svoju dragu ...pusa za laku noć i kao beba do jutra. I tako ponovo!!! probajte to i vidjeti će te da vam gluposti neće padati na pamet...osobito gluposti vama javnim osobama...novinarima.

Avatar ankabutorac
ankabutorac
12:07 05.01.2016.

Ja dobim nocne more kad citam takve gluposti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije