Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulinarski obračun

Sočni janjeći kotleti u klinču

U drugom Gastrodvoboju Večernjeg lista kuhače su ukrstili gastroblogerica Petra i arhitekt Vladimir Ževrnja
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
11.10.2018.
u 15:33

U drugom Gastrodvoboju Večernjeg lista kuhače su ukrstili gastroblogerica Petra i arhitekt Vladimir Ževrnja pripremajući janjeće kotlete s aromatičim krumpirom

I kalendarski smo zakoračili u jesen, a ovog utorka u prostorijama Gorenja imali smo pravi mali kulinarski show. Svoje kuhače ukrstili su izazivačica Petra, autorica bloga Mali Chef i pobjednik Večernjakovog natječaja Vladimir Ževrnja. Za zazivanje zazubica je ovog drugog po redu Gastrodvoboja bio zaslužan jednako izazovan recept, a ovog utorka to su bili pečeni janjeći kotleti s aromatičnim krumpirom. Iako na oko jednostavno, situacija je u stvarnosti skroz drugačija, pa smo za savršeni sklad na tanjuru u kuhinji proveli nekoliko sati. Ako nas pitate je li se isplatilo, naš odgovor je ‘’da’’, a tome u prilog idu dojmovi naših natjecatelja koji će ovo iskustvo sigurno pamtiti.

Odabir recepta

Za neke životni poziv, a za neke aktivnost slobodnog vremena, kuhanje svakako nije nešto što svakome polazi od ruke, a strast i motivacija ključni su sastojci bilo kojeg jela. Da ju je kuhanje privlačilo oduvijek govori i Petra, a izgleda da je baš ženski dio obitelji bio njena najveća motivacija. - Još kao dijete sam kuhala s mamom i bakom, a iz ljubavi prema kuhanju potekao je i moj blog. Kuhinja mi je oduvijek bila bijeg od realnosti, problema i sigurno utočište - govori Petra Majdak, inače povjesničarka i komunikolog, koja je unatoč činjenici da joj je kuhanje isključivo hobi, razvila vještine pravog profesionalca.
Sunčani jesenski dan sve je napunio pozitivnom energijom, a iako niti jedan od kandidata nije kuhao u ovakvim uvjetima, nervoza se nazirala tek u tragovima.

Žiri je imao težak posao jer je razlika bila gotovo nezamjetljiva pa su presudile osobne preferencije

- Nikad nisam kuhala u ovakvim uvjetima, a poziv za sudjelovanje na projektu Večernjeg lista i Gorenja odlučila sam prihvatiti jer to smatram pomicanjem osobnih granica - dodaje Petra navodeći kako je nakon ovog još spremnija za nove izazove.
Odabir recepta vođen je osobnim preferencijama. Petra je pobornik konkretne hrane i zbog toga su se janjeći kotleti s aromatičnim krumpirom činili su se kao savršen izbor. S druge strane doza altruizma mlade blogerice nije izostala.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Omiljeni hobi

- Razmišljala sam i o protukandidatu, a kako bi mu se ovo iskustvo ostalo u pozitivnom sjećanju, htjela sam da to bude recept lak za pripremu - komentirala je mlada natjecateljica. Vladimir je za iskustvo kuhanja s Petrom imao samo riječi hvale, a iako ga se dojmio i Petrin blog, za tako nešto se ipak još ne bi odlučio.

- Nikada nisam sudjelovao u nekom ovakvom projektu, a kuhanje s Petrom je bilo zabavno. Recept mi se iznimno svidio, zanimljiv je i sigurno ću ga pripremati i doma - ne krije svoje oduševljenje Vladimir, a iako arhitekt po struci, upravo mu je kuhanje glavni hobi.

- Kuham stalno, kako za djecu, tako i nedjeljne ručkove. To mi je glavna zanimacija, a nerijetko me i opušta - dodaje Vladimir.
Žiri je od početka pomno pratio svaki korak naših natjecatelja, a njihova međusobna uigranost svih je iznenadila.

Kuhali kao jedno

- Bili su izuzetni, vrlo praktični i snalažljivi i smatram da je u jednom ovakvom dvoboju jako lijepo vidjeti jednu takvu suradnju - govori Martina Raffaeli, urednica Večernjakovog gastro magazina Gourmet, a o uigranom dvojcu riječi hvale imala je i Aleksandra Ivljev, voditeljica marketinga Gorenja.
Kao i ljetnog Gastrodvoboja kod žirija su presudile nijanse, a s obzirom na to da je razlika bila gotovo nezamjetljiva, ovaj put žiri se vodio i osobnim preferencijama.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

- Janjeći kotleti s aromatičnim krumpirom, koliko god bili vrlo slično pripremljeni, bili su i dovoljno različiti kako bismo se mogli odlučiti za pobjednika. Presudila aromatičnost koju je postigla Petra, napravila je jednu zanimljivu igru s limunom i češnjakom s kojim je jako dobro povezala i krumpir - dodala je Martina Raffaeli navodeći kako baš jedno ovakvo jelo možemo nazvati i jesenskim, a razlog tome je što si ovakvim namirnicama udovoljavamo za hladnijih dana.

- Istaknula bih ugodnu atmosferu, a ovog Gastrodvoboja presuđivale su osobne preferencije. Nova dizajnerska linija aparata Gorenja nastala u suradnji s Ora-ïto pogodna je za jedno ovakvo jelo, a razlog tome je mogućnost multifunkcionalnog pečenja bez miješenja okusa i mirisa - rekla je Aleksandra Ivljev.

Aleksandra Ivljev, voditeljica marketinga Gorenja i Martina Raffaeli, urednica Večernjakovog magazina Gourmet
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

- Ovakvog protukandidata nisam očekivala. Iznimno je ljubazan, opustio me i kuhali smo kao jedno. Energija se širila kuhinjom i međusobno smo nadasve pozitivno djelovali jedno na drugo, a to smatram i glavnom poantom jednog projekta koji promiče ljubav prema kuhanju - zaključuje Petra Majdak ne skrivajući svoje zadovoljstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije