Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Višestruki benefiti'

Sobni bicikl sve je popularniji rekvizit: Evo kako sve pozitivno utječe na zdravlje

Shuttershock
13.11.2020.
u 15:30

S bicikliranjem ćete smanjiti rizične čimbenike za bolesti srca i dijabetes tipa II, a dosljedna biciklistička rutina izvrstan je način i za snižavanje lošeg LDL kolesterola

Mnogi u zadnje vrijeme zbog pandemije izbjegavaju teretane pa je, očekivano, od ožujka ove godine u cijeloj Europi porasla prodaja sobnih bicikla. 

Biciklizam je po mnogima jedan od najboljih oblika kardio treninga, a profesor fiziologije sa Sveučilišta Colorado dr. Robert Mazzeo kaže da s vožnjom bicikla smanjujemo rizik od ozljeda zglobova, posebno koljena koji su obično i prvi zglobovi u tijelu koji pokažu znakove starenja.

Na što treba pripaziti kad počnemo vježbati na sobnom biciklu

Visina sjedala mora uvijek biti u visini kostiju kukova kada stojite pored bicikla, a ručke trebaju biti u ravnini sa sjedalom ili malo više.

- Uobičajena pogreška koju ljudi čine je da volan previše podignu, a sjedalo pak spuste jako nisko - kaže instruktorica u SoulCycle u Bostonu Maddy Ciccone.

Uobičajeno je, dodaje instruktorica, da kad tek počnete s biciklom želite voziti što češće. To se događa zahvaljujući oslobađanju endorfina pri vježbanju, a taj "osjećaj zadovoljstva može ublažiti stres i bol koju osjećate u tijelu.  No ipak, ako pretjerate, riskirate ozljedu.

Bivši NCAA sportaš, trener biciklizma i instruktor Pelotona Matt Wilpers kaže da on preporučuje bicikl najmanje tri puta tjedno po 30 minuta, i tako neprestano tijekom četiri do šest tjedana.

Foto: Shuttershock

- Automatski ćete početi trošiti više kalorija jer svaki put kad vježbate, promijeni se sastav tijela i polako počinjete ​​masnoće zamjenjivati s mišićima - objašnjava Wilpers. Mišić je, kaže, metabolički aktivno tkivo, što znači da sagorijeva kalorije umjesto da ih pohranjuje a 30-minutna vježba na biciklu može sagorjeti između 200-450 kalorija, ovisno o težini i brzini.

Osim toga, dr. Mazzeo napominje da ćete s bicikliranjem smanjit i rizične čimbenike za bolesti srca i dijabetes tipa II, a dosljedna biciklistička rutina izvrstan je način i za snižavanje LDL kolesterola (loše vrste koja može povećati rizik od srčanih bolesti) i povišenje HDL kolesterola (dobre vrste).

- Osim toga, biciklizam može poboljšati toleranciju na glukozu čineći vas manje rezistentnim na inzulin, što znači da ćete potencijalno smanjiti izglede za razvoj dijabetesa tipa II. - dodaje dr. Mazzeo.

A sve dok je bicikl pravilno namješten, vožnja biciklom je dobra i za leđa, objašnjava Wilpers.

U Rijeci izvedena premijera "Carmen" pod maskama posvećena Mani Gotovac

1/5

- Loše držanje obično je rezultat ukočenosti i, ako išta drugo, vožnja biciklom će ga poboljšati. Teško je pravilno vježbati s lošim držanjem tijela, nećete izdržati dugo", kaže Wilpers, a to je razlog zašto instruktori posvećuju toliko vremena da nas nauče pravilno držanje, prije nego što uopće počnemo okretati pedale. (Povezano: Kako popraviti obrazac za vježbanje radi boljih rezultata)

Što očekivati ​​nakon mjesec dana redovitog bicikliranja?

Nakon mjesec dana dosljedne vožnje tijelo se prilagodilo i postupno možete pojačavati intenzitet.

-  Možete povećavati napor za oko 10 posto svaka dva do tri tjedna - kaže dr. William Bryan, ortopedski kirurg s Houston Methodista.

Počet ćete primjećivati ​​i mišiće. Biciklizam je po prirodi trening izdržljivosti, tako da uključuje spori rast mišića. To znači da vjerojatno nećete puno povećati mišićnu masu, već ćete razviti vitke, zategnute mišiće - objašnjava Wilpers, a znatno će ojačati i mišićna vlakna u nogama.

Foto: screenshot/facebook

Osim toga, napominje dr. Bryan, povećati ćete i unos kisika jer biciklizam pomaže tijelu da bolje opskrbi mišiće s kisikom i hranjivim sastojcima. 

A počet ćete brzo primjećivati i ​​trajne dobrobiti za svoje mentalno zdravlje.  Naime istraživanja pokazuju da bilo kakvo vježbanje, ako se redovito provodi, može pomoći u ublažavanju depresije.

- Sad je važnije nego ikad da damo prioritet mentalnom zdravlju i zdravim navikama poput vježbanja. Cijelo ovo iskustvo s COVID-om svojevrsna je mentalna teretana, a ako uspijete izdvojiti 45 minuta na pedaliranje, to će vam činiti više dobra nego što može bilo koji kardio ili fitness trening - objasnio je liječnik za Shape.

Ekskluzivno smo isprobali dvije nove igrice za PlayStation 5: Pogledajte kako izgledaju Astro's Playroom i Spider-Man: Miles Moralea

Kako izgledaju nove igrice za PlayStation 5

Ekskluzivno smo isprobali dvije nove igrice za PlayStation 5: Pogledajte kako izgledaju Astro's Playroom i Spider-Man: Miles Morales.

Objavljuje Večernji list u Srijeda, 11. studenoga 2020.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije