Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko bi rekao

Je li bolje naručiti malu ili veću pizzu? Matematičari imaju odgovor

shutterstock
13.11.2020.
u 06:40

Iako se čini kao da između male i velike pizze nema tolike razlike, u omjeru dobivenog i cijene zapravo je jeftinije uzeti veću pizzu.

Vječno pitanje koje se postavlja kod kupovanja pizze je ‘je li bolje uzeti manju ili veću pizzu?’, a sada su matematičari došli do zaključka da je isplativije uvijek uzeti veću pizzu.

Veća pizza je bolja jer dobijete veću količinu hrane, ali ispada da dobijete i više za potrošen novac te da je u omjeru dobivenog i cijene čak jeftinija nego obična ili mala pizza. 

Pogledajte video:

Mala pizza ima promjer od 10, a velika od 20 centimetara. Dok je cijena male pizze otprilike 20 kuna, cijena velike je dvostruko veća. Sve se to čini prihvatljivo jer za dvostruko veću pizzu platite dvostruko veću cijenu, ali zapravo nije tako. 

Matematičari su iskoristili formulu za izračunavanje kruga te dokazali da je velika pizza, koja ima dvostruko veći promjer, zapravo četiri puta veća nego mala pizza. Za dva puta veću cijenu dobijete čak četiri puta veću pizzu!

Pizza može biti i s podlogom od bademova brašna, tikvica, tune...

1/2
Ključne riječi

Komentara 12

KP
konzervativni_preporod
12:55 13.11.2020.

takozvani novinari večernjeg uskoro neće imati ni za pizzu.. smijat ćemo im se i pljuvat po njima dok čekaju u redu za javnu kuhinju..

IP
info_punkt
01:47 16.11.2020.

ma je li moguće da su matematičari to uspjeli izračunati? Vjerojatno sa MIT-a ili Harvarda.

IP
info_punkt
01:47 16.11.2020.

ma je li moguće da su matematičari to uspjeli izračunati? Vjerojatno sa MIT-a ili Harvarda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije