Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekskluzivno u bornsteinu

Slavni talijanski vinar Tino Colla crnim vinima iz srca Pijemonta izaziva osmijeh

vina Tino Colla
Foto: Julio Frangen
1/6
17.11.2016.
u 14:30

U podrumima vinarije Poderi Colla su bačve od slavonskog hrasta. Uglavnom rade crna vina, više od 95 posto, a dominatna je sorta tamošnji domorodni nebbiolo. Njihov vinograd crnog pinota bio je prvi u Pijemontu

Želimo raditi vino koje ljudima izaziva osmijeh! Tako Tino Colla objašnjava način rada u svojim vinogradima i podrumima vinarije Poderi Colla. Ta je obiteljske vinarija jedna od najstarijih talijanskih, početak rada dokumentiran je (do toga jako drže!) u prvim godinama 18. stoljeća; danas je na djelu već deveti naraštaj.

Taj slavni Tino Colla predstavio se u vinoteci i Wine Baru Bornstein na Kaptolu; vlasnici Srpeki njegovi su uvoznici; tu je na trodnevnom gostovanju. Prva prezentacija bila je namijenjena sommelierima i specijaliziranim novinarima.

Foto: Julio Frangen

– Svijet je pun različitih vina, mi želimo napraviti posebno vino, tumači. Ne vole puno manipulacija s grožđem i vinom, ono mora biti što prirodnije, bez dodataka, proizvod tla, vinograda, prirode…zato ustraju na tradiciji: želim u boci osjetiti grožđe, ne čokoladu, začine itd., objašnjava. S takvim „staromodnim“ konceptom trebalo je vremena, truda i upornosti da se nametnu na tržištu.

Sjedište je u Albi, u srcu glasovite vinske regije Pijemont. Uzgajaju 26 hektara vinograda na tri elitne lokacije: Bricco del Drago, i u područjima Barbaresco i Barolo. Uglavnom rade crna vina, više od 95 posto, a dominatna je sorta tamošnji domorodni nebbiolo. Njihov vinograd crnog pinota bio je prvi u Pijemontu! No, Tino je goste u Bornsteinu iznenadio vinom koje nije bilo na službenom popisu degustacija: (bijelim) pjenušcem Pietro Colla, sa čak 13 % alkohola, od 90 % posto crnog pinota te nebbiola. Otac je volio šampanjce, pa su odlučili napraviti taj pjenušac, klasičnom metodom, posve prirodno, bez dodataka, ni ekspedicijskog likera, extra brut.

Želimo napraviti posebno vino, ne volimo puno manipulacija s grožđem i vinom, ono mora biti što prirodnije, bez dodataka, proizvod tla, vinograda, prirode

Tino Colla

Uslijedio je Nebbiolo D'Alba iz 2013., pitak, još svjež crnjak, koji djeluje lagano a lijepo se otvara, pun crnog voća. Sljedećeg, Pinota Nero Romano Langhe 2013. rade samo 5000 boca, izvrsnog je mirisa i boje, elegantan, pitak. Bricco Del Drago 2012. (ime je vrh brda na kojem je na sjajnom položaju vinograd) složen je od 20 % nebbiola i 80 % dolcetta; tamošnji masovno popularan dolcetto u njih je poseban, zbog posebnog položaja vinograda. Inače, oni su napravili prvi talijanski blend.

Foto: Julio Frangen

Na posve klasičan način dobili su Barbaresco Roncaglio 2012., što se ogleda u izvrsnom vinu, još mladom, pred kojim je dobra budućnost. Snažniji, s više tijela (14 % alkohola) bio je Barolo Bussia 2012., u kojem se ogleda i razlika u položaju vinograda. I trebao je to biti kraj sjajne degustacije, a Tino Colla opet je iznenadio: otvorio je bocu magnuma Barbaresca iz 1999. Doista raskošan završetak!

Valja još spomenuti da u podrumima imaju bačve – od slavonskog hrasta. Najbolje odgovaraju tim vinima, kaže; a oni vinari koji su pokušali s američkim hrastom, npr. vratili su se slavonskom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije