Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slano&Slatko

Najpoznatija francuska sorta na svijetu ne poznaje granice. Ovo je priča o njoj!

vino
Foto: Thinkstock
1/4
12.07.2016.
u 09:22

U cijelom svijetu ga hvale, doslovno obožavaju, ali Amerikanci su pak napravili korak više u promociji ove sorte. Toliko su fascinirani njome da su joj posvetili utrku Chardonnay Run "Race Then Tast" koja se održava u San Diegu i to svake godine. Ne bi bilo loše otići onamo, zar ne?

U koju god vinogradarsku regiju svijeta došli, susrest ćete jedno poznato lice, kralja vinskih sorti, chardonnay. Najpoznatija je i najraširenija francuska sorta na svijetu koja ne poznaje granice, a s obzirom na areal uzgoja ni ne čudi da ga se može pronaći pod 127 različitih naziva.

Najveću popularnost ovo vino steklo je 80-ih i 90-ih godina, kad se počinje masovno uzgajati. Prema zadnjim podacima, u svijetu se uzgaja na nešto više od 160 tisuća hektara, a najveće površine sa chardonnayom zasađene su u SAD-u.

Iako je podrijetlom iz Burgundije, genetika je pokazala da chardonnay ima djelomično hrvatske korijene. Naime roditelji su mu pinot noir i belina velika bijela, sorta koju smatraju autohtonom hrvatskom. Poznato je više od 400 različitih klonova. Međutim, nije poznato kada je došlo do križanja i koliko je sorta zapravo stara. Mnoge vinogradarske regije svijeta razvile su svoj poseban stil uzgoja i njegovanja chardonnaya. Stoga se opojne kapi chardonnaya mogu pronaći od mladih, laganih i vrlo svježih vina, do zrelih i odležalih.

Najveći značaj i najcjenjenija primjena ove sorte je u proizvodnji champagnea (šampanjaca). Toliko je značajan u toj francuskoj pokrajini i u proizvodnji šampanjaca, da kažu kako svaka prava šampanjska kuća mora imati svoj blanc de blancs. Vodeći se tom pričom, danas blanc de blancs pjenušce možemo piti u cijelom svijetu, a njihova proizvodnja je način na koji se vinari iskazuju. Iako se kaže da je neutralnog karaktera, raspon aromatskih spojeva koji se pojavljuju  ovisno o klimi, načinu uzgoja i vinifikaciji. I taj je raspon začuđujući.

Vina mogu imati cijeli niz voćnih aroma, od tropskih poput banane i ananasa, preko poznatih aroma naših voćnjaka poput breskve, marelice i zelene jabuke, pa sve do južnjačkih nota citrusa. Ako se u tehnologiju proizvodnje uključi maceracija, malolaktika ili odležavanje u drvu, dobivaju se potpuno drugačiji profili vina, puno snažniji, mineralniji i bogatiji. Okus mu je sortno karakterističan, ali isto tako može se pronaći cijeli niz okusa voćnih, biljnih, maslačnih i travnih. Chardonnay je vino koje se može školovati na bezbroj načina, i upravo to je tajna njegove raznolikosti i bogatstva koje nam pruža dok uživamo u njemu.

>>Bio on samonikla loza ili su ga donijeli pomorci s Orijenta, postao je ponos Korčule

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije