Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJE POZNATA ODREDIŠTA

Skriveni krajevi svijeta

Roatan
Foto: John Colby
1/10
09.03.2010.
u 13:00

Mjesta koja su obično izostavljena iz turističkih brošura odredišta su gdje je lako pronaći mir i humanost kakve nedostaje u okvirima svakodnevice.

Tražite li i vi odredišta koja ne vrve turistima i na kojima nećete morati gledati obilježja suvremene zapadnjačke kulture? Sve je više putnika, ponajprije individualaca ili, ljepše rečeno, avanturista koji bježe od velikih grupa i skrojenih aranžmana tražeći u već poznatome ono nepoznato ili u potpunosti nešto novo, nezanimljivo uobičajenom turističkom svijetu.

Pokušali smo izdvojiti tek neka od odredišta gdje još uvijek vlada surova divljina, tradicionalan način života i egzotične plaže gdje ćete se uistinu osjećati kao da ste upravo vi prvi koji ste na njih kročili. Potražili smo i mjesta koja još uvijek dobro čuvaju neke od najrjeđih životinjskih i biljnih vrsta, koje ovdje žive slobodno i u skladu sa svakodnevicom stanovništva. Mjesta su to gdje je glamur najmanje važna pojedinost i gdje ćete ponovno pronaći mir, spokoj i humanost kakve nedostaje u okvirima naše svakodnevice!

Bez obzira na iskustvo putovanja, ovakve avanturističke poduhvate jednostavno treba voljeti i znati uživati u pustolovini nepredvidivog. Sve je više i specijaliziranih agencija koje se bave organizacijom avanturističkih tura, stoga ako nemate dovoljno sigurnosti da krenete sami, potražite istomišljenike i ne odgađajte predugo željenu pustolovinu!

KOMORI

Otočje predstavlja jedno od najvećih afričkih iznenađenja! Njegov aktivni vulkan Mt Karthala, koraljni grebeni, puste egzotične plaže, plantaže vanilije i ylang-ylanga te slikoviti arapski gradovi bez turista prava su stanica za avanturiste!  

SÃO TOMÉ

S obzirom na to da ovo mjesto tjedno još uvijek posjećuje manje od 20 turista, šarm nekadašnje portugalske kolonije je neizbježan! Arhipelag sastavljen od dva veća i puno manjih otočića smjestio se oko 300 km od zapadne obale Gabona, u zaljevu Guinea i nudi odlične lokacije za istraživanje i pustolovinu!

MOZAMBIQUE

Duge, bijele pješčane plaže, tirkizno more i beskrajna divljina u unutrašnjosti ove zapadnoafričke države veliki su izazov i za najupornije pustolove i sigurno vas neće razočarati! Spoj afričke, arapske, indijske i europske kulture i izrazito ljubazno stanovništvo nudi mnogo prostora za istraživačke pohode!

ERITREA

Smještena na samom sjeveroistočnom rubu Roga Afrike, s više od 1000 km dugačkim obalnim pojasom na Crvenom moru, Eritreja je najmlađa i jedna od najmanje poznatih zemalja na afričkom kontinentu. S obzirom na to da je bila naseljena još 750 g.pr.Kr., i danas se u njoj mogu vidjeti značajni tragovi povijesti.

GABON

Smještena u središnjoj Africi, na zapadu izlazi na Gvinejski zaljev, dio Atlantskog oceana. Neke od najočuvanijih afričkih prašuma nalaze se upravo ovdje, a neizostavan je i jedinstveni životinjski svijet koji uključuje gorile, čimpanze, slonove, bizone, morske pse i rijetke vrste ptica. U potrazi za neiskvarenom divljinom, Gabon je obavezna stanica!

ANEGADA – BRITISH VIRGIN ISLANDS

Jedini koraljni otok Britanskih Djevičanskih otoka domovina je nadnaravno prekrasnih plaža i zanimljivog životinjskog svijeta. Uz slana i blatna jezera u unutrašnjosti, gdje stanuju brojne egzotične ptice, najzanimljiviji dio otoka je dugački podvodni greben Horseshoe, među najzanimljivijim ronilačkim odredištima na svijetu. 

CAT BA ISLAND – VIJETNAM

Otočje se smjestilo u zaljevu Ha Long na sjeveru Vijetnama, a sa svojom površinom od  140 kilometara četvornih predstavlja najveći otok u zaljevu. Gotovo pola otoka zauzima nacionalni park u kojem stanuje rijetka vrsta zlatnoglavog majmuna langura. Iako najčešće tek prenočište na turama iz Hanoia, grad Cat Ba zaslužuje i mnogo više pažnje.

ROATAN ISLAND - HONDURAS

Krenete li putem jugozapadnih Kariba, naići ćete na ovo, osobito među europskim turistima slabo poznato otočje koje pripada državi Honduras. Povezanost zrakoplovom je vrlo dobra, a tražite li još uvijek slabo popunjene egzotične plaže, pokušajte s ovim dijelom Kariba.

YOGYAKARTA - INDONESIA

Jedan od najstarijih gradova Indonezije smješten na otoku Javi. Domovina je predivnih sultanskih palača, budističkih i hinduističkih hramova okruženih kilometrima rižinih polja i spektakularnim planinskim lancima. U blizini grada nalazi se i najveći budistički hram na prostoru jugoistočne Azije iz 9.st. – čuveni Borobudur.

ARHIPELAG KVARKEN - FINSKA

Kolekcija 7000 otoćića i hridi rasprostranjena uzduž 150 km finske obale pravi je raj za sve ljubitelje kanuinga. Slika arhipelaga neprestano se mijenja zahvaljujući godišnjem podizanju zemljine površine u rasponu od osam milimetara, što će jednog dana vjerojatno rezultirati pretvaranjem u jedan veliki otok. Ovo je mjesto bez ikakvog glamura, odlično za miran I opuštajući odmor u skladu s prirodom!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije