Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Duće, Omiška rivijera

Šest kilometara duga plaža sinonim je mjesta u koje na kupanje dolaze Splićani

Turisticka patrola Vecernjeg lista u Ducama
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/13
14.07.2021.
u 08:24

Kada je 2017. otvoren hotel Plaža Duće, promijenila se struktura gostiju. Počeli su stizati oni veće platežne moći, a tome su se ponudom prilagodili i restorani

Duće sa svojom šest kilometara dugom pješčanom plažom koja se prostire cijelom dužinom mjesta, od Dugog Rata do Omiša, privlače ne samo turiste već i brojne žitelje susjednih mjesta. Nije čudno što se i brojni Splićani, unatoč mnoštvu plaža u svom gradu, odlaze kupati na plažu Duće koja je neuobičajeno prazna za ovo doba godine.

Sve je više malih hotela

Polupopunjeni su i brojni kafići i restorani smješteni na samoj morskoj obali, uz plažu. Smještajni kapaciteti sve su kvalitetniji pa, uz velik broj soba i apartmana, sve je više luksuznih vila za odmor, ali i nekoliko malih hotela. Od kako se 2017. godine otvorio novi hotel Plaža Duće, sa 103 sobe, kategoriziran s četiri zvjezdice, iako ima sve uvjete za pet i može ih zatražiti u svakom trenutku, struktura gostiju u Dućama se promijenila.

– Počeli su nam dolaziti gosti veće platežne moći. Nakon otvaranja hotela i uređenja plaže, koja je opremljena svim sadržajima, podigao se standard čitave destinacije. Iznajmljivači su uložili u modernizaciju svojih kapaciteta, a i restorani su krenuli s kvalitetnijom ponudom – govore nam mještani Duća koji se gotovo svi bave turizmom.

Ipak, žale se, gostiju je vrlo malo. Vidljivo je to i po slobodnim parkirališnim mjestima uz magistralu kojih je u sezonama prije korone kronično nedostajalo. Međutim, Domagoj Tomasović, vlasnik hotela Plaža, kaže kako je njihova popunjenost dobra, oko 90 posto.

12.07.2021., Duce - Turisticka patrola Vecernjeg lista u Ducama. Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

– Ove smo godine otvorili za Uskrs. Iako je lipanj bio dosta slabiji u odnosu na 2019., koja nam je ogledna godina, mislim da ćemo ovaj mjesec ukupno ostvariti oko 75% zauzetosti ukupnog kapaciteta, što je malo slabije od rekordne 2019. Dalje je nemoguće prognozirati. Nadam se da nećemo završiti na crvenim listama. Vidimo u našem susjedstvu na Mediteranu da su Španjolska i Portugal već u crvenom, a Grčka u narančastom. U Hrvatskoj se mora uvesti maksimalno reda što se tiče noćnih klubova i grupnih zabava, potrebno je pojačati kontrolu kako nam se broj zaraženih ne bi povećao – govori Domagoj Tomasović. Hotel Plaža puno je posvetio preventivnim mjerama i zaštiti. Nabavili su sredstva za čišćenje s certifikatom protiv COVID-a, imaju detaljan plan čišćenja koji su pojačali.

– Svaki gost pri ulasku u sobu dobije masku, sredstvo za dezinfekciju i rukavice – govori Tomasović.

Gosti vole oznaku sigurnosti

Hotel ima i naljepnicu Hrvatske turističke zajednice “Stay safe in Croatia”.

– Dobili smo naljepnicu i prošli smo kontrolu inspekcije koja je došla mjesec dana kasnije. I to je bitno, tu oznaku najviše gledaju naši gosti. Nijemci, primjerice, cijene što imamo detaljne upute na web-stranicama, isto tako dosta čitaju i gledaju komentare naših gostiju koji pišu kako svi nose masku, da je sve uredno, čistoća je na prvom mjestu i da se ljudi osjećaju sigurno – kaže Tomasović.

Njihovi su glavni gosti, kao i u ukupnom hrvatskom turizmu, Nijemci, slijede Austrijanci i Englezi. U sklopu hotela je i kamp, odmah ispod magistrale, prema plaži. Tomasović kaže da ni njegova popunjenost nije loša. Iako je hotel pun, plaža nije. – Tu su uglavnom gosti našeg hotela, a apartmanima ljeto još nije krenulo kako treba – kaže Domagoj Tomasović.

Gostima savjetuju i kako provoditi vrijeme, mnogo je načina za aktivan odmor, osim na plaži koju je hotel uzeo u koncesiju, uredio i omogućio svim gostima Duća da besplatno uživaju ljuljuškajući se u ležaljkama iznad mora i ostalim sadržajima u moru.

– Tijekom prve godine poslovanja hotela u vidjeli smo da gosti nisu zadovoljni plažom koja nije bila dovoljno opremljena. Pokrenuli smo projekt zakupljivanja plaže, odnosno dobivanja županijske koncesije, uredili smo je i opremili tuševima, kabinama i svim ostalim sadržajima. Županijska koncesija je skupa, mi na plaži ne ostvarujemo nikakvu dobit, ali morali smo to napraviti zbog svojih gostiju – govori Tomasović. U hotelu Plaža predsezoni cijena noćenja je oko 80 eura, u srcu sezone od 300 eura pa nadalje. Apartmani u Dućama znatno su jeftiniji, mogu se naći i po cijeni od 50 eura.

Turistička patrola

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10

Čistoća i urednost mjesta 8

Plaže 10

Raznolikost smještaja 9

Kvaliteta ugostiteljske ponude 9

Sadržaji za djecu 9

Kulturni sadržaji 7

Opskrbljenost 9

Autohtonost 9

Opći dojam 9

UKUPNA OCJENA: 89

‘Centar svita’ čija priča traje već 1700 godina

Blizina Splita gostima u Dućama nudi urbani sadržaj: mnoštvo restorana, kafića, klubova, kulturu, noćnu zabavu, utakmice... Tako danju mogu uživati u mirnijem i intimnijem okruženju ili aktivno uživati u adrenalinskim aktivnostima, a navečer birati kako i gdje se zabaviti.

Večeras je na Peristilu otvaranje Splitskog ljeta, premijera opere “Cavalleria rusticana”. Sve ulaznice su rasprodane, ali već sutra na istom mjestu nastupa Ansambl narodnih pjesama i plesova Hrvatske Lado, a u petak na Trgu Gaje Bulata nastupit će Hrvatski gitarski kvartet, za čiji koncert ulaznice besplatno možete preuzeti na blagajni HNK Split. Uslijedit će brojne kazališne predstave, izložbe, koncerti na brojnim splitskim otvorenim pozornicama, a cijela ovogodišnja manifestacija posvećena je 500. godišnjici tiskanja Marulićeve “Judite”.

Split, u čijem je srcu Dioklecijanova palača koja je zaštićena svjetska kulturna baština, vrhunsko je kulturno-povijesno odredište, čija priča traje 1700 godina. Ima brojne muzeje i spomenike za čiji je obilazak jedan godišnji odmor prekratak. Atrakcija je i sama šetnja centrom grada, kroz uske splitske kale do Pjace pa istočno na Peristil gdje je katedrala svetog Duje, najstarija na svijetu. Tu su Dioklecijanovi podrumi i Riva, kultni splitski dnevni boravak s pogledom na Brač. A na Bačvicama čeka ekipa za picigin.

1. DRVENIK 97
2. LOVIŠTE 91
3. DUĆE 89
4. PISAK 89
5. PROMAJNA 87
6. BLACE 85
7. MOLUNAT 85
8. TRSTENO 81
9. BETINA 00
10. BRODARICA 00
11. BRSEČ 00
12. DRAGE 00
13. GREBAŠTICA 00
14. IČIĆI 00
15. KLIMNO 00
16. LIŽNJAN 00
17. MARČANA 00
18. NOVIGRAD 00
19. RAŽANJ 00
20. SAVUDRIJA 00
21. SEGET VRANJICA 00
22. SELCE 00
23. SENJ 00
24. SRIMA 00
25. STARIGRAD 00
26. SUKOŠAN 00
27. SVETA MARINA 00
28. VABRIGA 00
29. ZATON 00

Komentara 6

Avatar EtTore
EtTore
11:02 14.07.2021.

Propala sezona i ovoga lita!

KJ
kjajerdna
08:48 14.07.2021.

Volim Dalmaciju ali imam psa i ogroman im je minus što općenito u Dalmaciji nema dovoljno plaža za pse...pardon, ima na tom području, kraj kampa prije Omiša: blato i kaljuža, bez vode gdje možeš otuširati psa, jer ne shvaćaju da ja želim biti sa psom na plaži a ne ga doći okupati pa s njim u apartman - nadam se da se to malo promijenilo ali nekako sumnjam jer se u ovom članku nigdje ne spominju kućni ljubimci odnosno psi...u apartmanu u Dućama su prvo biti skeptični kada sam došla sa psom (jer su meni "dopustili" da ga dovedem jer se radilo o lipnju) ali nakon mog odlaska su shvatili da psi koji žive u stanu neće uništiti njihov apartman, i poslije promijenili opis u "pet friendly"...ali na žalost rijetko je što u Dalmaciji "pet friendly"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije