Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Selekcije graševine vinarije Kutjevo za nezaboravan vinski doživljaj

Vinarija Kutjevo d.d.
17.04.2021.
u 07:30

Otkrijte čari naše najznačajnije sorte

Vinarija Kutjevo d.d. u prošloj je godini osvojila više od deset priznanja na međunarodnim sajmovima i ocjenjivanjima vina, a već u prva tri mjeseca ove godine nagrađena je s tri dodatna priznanja. Time je nastavljen dugogodišnji kontinuitet kvalitete vina, temeljen na ulaganjima u vinograde, proizvodnju i znanje.

Graševina je, neminovno, jedna od naših najznačajnijih sorti, a dokaz za spomenuto jesu vina visoke vrijednosti koja redovito bivaju zapažena na raznim eminentnim ocjenjivanjima diljem svijeta. Najbolji i najsvježiji primjer međunarodne zapaženosti - Graševina de Gotho, platinum vino s prošlogodišnjeg Decantera - uz neizostavan brend Vrhunsku Graševinu koja, godinama, osvaja najveća priznanja renomiranih stručnjaka, a radi se o pitkom, autentičnom vinu, lijepih kiselina i elegantno zaokruženog ukusa u ustima koji prožima naglašena mineralnost.

Prednost kušanja raznih stilova vina proizvedenih od iste sorte nudi priliku da se iz prve ruke uvjerite u potencijal sorte, evoluciju vina te razlike u pogledu raznih mikro i makro čimbenika koji utječu na samo vino, od biološkog ciklusa u vinogradu do same proizvodnje. Prilike za kušanje koje nude takvu vrstu usporedbe nevjerojatno su informativne i ugodne. Najbolji način da steknete uvid u ovu sortu je:  kušati pomno odabrane selekcije kako bi saznali nešto više o kvalitetama i karakteristikama graševine.

A kako su iz Kutjeva tržištu ponudili čak sedam različitih etiketa koji uključuju sortu graševina, otkrio je glavni enolog Ivan Marinclin: “Nakon što su naše redovne graševine na tržištu prepoznate kao vibrantna, svježa vina, željeli smo istražiti potencijal sorte te stvoriti više različitih koncepata. Krenuli smo s proizvodnjom pjenušca Maximo brut, tada prvog u Hrvatskoj od sorte graševina, međutim, nismo stali na tome. Dugi niz godina, puno truda uložili smo u istraživanje vinogradarskih položaja kako bismo s najboljih mikro-lokacija proizveli premium vino koje smo odlučili odležavati i razvijati jednu posebnu, u mnogo čemu, drugačiju stilistiku. U pitanju je linija Graševine de Gotho, kompleksnija graševina koja snagom tijela i slojevitošću udovoljava zahtjevnijim ljubiteljima vina.Graševina je mjesto pronašla i u kupažama linije Maximo.

Tako, primjerice, Maximo Oro, unutar kojega je kupažirana sa sortom chardonnay, predstavlja vino koje nudi kontemplativnu notu, fine nijanse koje udovoljavaju ukusima šireg spektra konzumenata, a posebno odgovara onima koji od vina traže nešto više – zahtjevniju kapljicu koja pokriva širok gastronomski spektar. Maximo Bianco, spoj graševina i traminca, s naglašenom aromatikom, svježinom u okusu, predstavlja polusuho vino kojim smo željeli iskoračiti u svijet novih mogućnosti i vizija po pitanju uparivanja s egzotičnom kuhinjom. Ukratko, željeli smo kreirati poseban doživljaj za istinske ljubitelje vina kroz ponudu drugačijih, složenijih i izazovnijih vina.”

Proizvodnjom svježih, odležanijih, pjenušavih i desertnih vina od sorte graševina, vinarija Kutjevo  vinskim entuzijastima nudi laganija, autentičnija, ali i kompleksnija, ozbiljna, dugovječna vina. Kako biste se uvjerili u sve navedeno, selekcije vina pregledajte u sklopu online vinoteke na www.kutjevo.com/webshop gdje se  nude i mješoviti poklon paketi nagrađivanih vina vinarije Kutjevo d.d.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije