Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za zdravlje

Sedam razloga zašto je dobro jesti vlakna

'dijeta mrsavljenje hrana jabuka voce'
Arhiva VL
14.12.2012.
u 12:30

Živjet ćete dulje, imati manje problema sa srcem, a i probava će vam postati "k'o urica". Trebate li još razloga za uključivanje vlakana u svoju prehranu?

Već su nam napunili uši savjetima da bismo u svakodnevnu prehranu trebali ubaciti više voća, povrća i cjelovitih žitarica, odnosno vlakna. Nutricionisti odraslima savjetuju da unose oko 14 grama vlakana na 1000 kalorija, a gledajući ukupan dnevni kalorijski unos, to je oko 25 grama za žene i 38 grama za muškarce, piše Huffingtonpost. No zašto su vlakna toliko važna za naše zdravlje?

1. Održavanje zdravlja debelog crijeva. Vlaknasta prehrana može učinkovito pomoći u sprečavanju hemoroida i divertikulitisa ili sluznih vrećica koje nastaju na stijenkama crijeva.

2. Dulji životni vijek. Studija provedena prošle godine pokazala je da oni koji konzumiraju preporučene dnevne količine vlakana imaju 22 posto manji rizik od umiranja od bilo kojega uzroka.

3. Snižavanje kolesterola. Vlakna ometaju apsorpciju žuči pa se ona izlučuje u izmetu. Jetre je tada prisiljena proizvoditi više žučnih soli i tijelo tada koristi kolesterol da bi stvorio žučne soli. Dakle, da bi se dobio kolesterol potreban za proizvodnju više žučnih soli, jetra povećava svoju proizvodnju LDL receptora i stoga možemo reći da su topiva vlakna jako važna u smanjenju lipoproteina niske gustoće ili lošeg kolesterola.

4. Sprečavanje dijabetesa. Vlakna pomažu regulaciji razine šećera u krvi tako što usporavaju apsorpciju šećera. Mnoge su studije pokazale da vlaknasta prehrana smanjuje rizik od obolijevanja od dijabetesa tipa 2.

5. Poticanje probave. Vlakna omogućavaju lakšu probavu teške i masne hrane i daju stolici gustoću, ali je čine lakšom.

6. Potpomažu mršavljenje. Ispitanici koji su u jednom istraživanju 15 minuta prije obroka pojeli jabuku unijeli su 15 posto manje kalorija u sebe od onih koji su pili sokove. Vlakna se dulje razgrađuju pa je osjećaj sitosti dugotrajniji što zasigurno pomaže mršavljenju.

7. Smanjuje se rizik od srčanog udara. Krvni tlak niži je kod ljudi koji unose dovoljnu količinu vlakana, stoga je i rizik od srčanih bolesti manji, uključujući i srčani udar.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije