Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlična navika

Samo 15 minuta jedne aktivnosti tjedno dovoljno je da budete sretniji i zadovoljniji: Znate li o čemu je riječ?

Shutterstock
21.10.2020.
u 07:00

Važno je biti u prirodi dok ovo radite i promatrati sve što vas okružuje.

Prema novom istraživanju Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu otkriveno je da šetnja može duboko utjecati na naše emocije, mentalno zdravlje i kognitivne funkcije. 

Znanstvenici su ranije ove godine, još prije pandemije, proučavali 60 zdravih osoba starijih od 60 godina kako bi saznali kakav učinak šetnja ima na mentalno i emocionalno zdravlje. 

Sudionici su podijeljeni u dvije grupe - članovi u prvoj morali su šetati barem jednom tjedno, laganim korakom, 15 minuta. Znanstvenici su tražili od njih da budu potpuno sami i da tijekom šetnje ne koriste mobitel ili neki drugi uređaj. Oni u drugoj skupini morali su iskusiti strahopoštovanje prema prirodi i obratiti pažnju na nju tijekom šetnje. Svi su svakodnevno ispunjavali ankete u kojima su odgovarali na pitanja o čemu razmišljaju dok hodaju i kako se osjećaju - tako se moglo procijeniti njihovo raspoloženje i strahopoštovanje, te zbližavanje s prirodom. Također, svi sudionici morali su na početku i kraju svake šetnje snimiti selfie, prenosi Inc.

Poznata trenerica Suzana Štimac donosi kratki trening koji će vas razbuditi i pružiti energiju kroz cijeli dan:

Iako je prva skupina više šetala od druge, dnevna istraživanja otkrila su da je skupina koja je hodala sa strahopoštovanjem primijetila značajno poboljšanje emocija, poput suosjećanja i zahvalnosti, tijekom osam tjedana trajanja ovog eksperimenta. Istodobno su primijetili da se smanjila razina stresa.

Najviše su otkrili upravo selfiji - istraživači su proučavali izraze lica, ne znajući koji su sudionici bili u prvoj skupini, a koji u drugoj. Na kraju osmog tjedna, druga grupa je imala vidno sretnije osmijehe. No još intrigantnije, sami selfieji su se s vremenom promijenili, pa su se tako sudionici druge skupine sve manje fokusirali na sebe dok su snimali selfije i više su prikazivali krajolik oko sebe. Selfiji su pokazali njihovu sposobnost razmišljanja, što bi kako kažu istraživači bilo, razmišljanje 'izvan kutije'.

Sve ovo pokazuje da se strahopoštovanje može uvježbati i naučiti, ali i da samo 15 minuta šetnje u prirodi tjedno može biti dovoljno za poboljšanje mentalnog i emocionalnog zdravlja - ako počnete primjećivati krajolik koji vas okružuje.

Pandemija utjecala na mentalno zdravlje mladih: Svako peto dijete ima neku teškoću

1/3

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije