Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Jeste li znali da cimet može smanjiti bore i pomoći kod mršavljenja? Evo za što je još odličan

Cimet je bogat vlaknima, pa pruža dugotrajan osjećaj sitosti.
20. listopada 2020. u 06:37 1 komentara 16276 prikaza
Foto: shutterstock

Cimet se u Europi u srednjem vijeku smatrao luksuznim začinom. Arapi su ga prevozili glomaznim kopnenim putevima, a samo bogati ljudi su ga sebi mogli priuštiti. Danas se cimet može naći u gotovo svakoj kuhinji, ali ovaj uobičajeni začin može dati puno više od malo arome u kolačima - pozitivno utječe na zdravlje, prenosi BrightSide.

Smanjuje akne
Cimet ima antimikrobna svojstva koja su korisna za liječenje akni. Ovaj začin može ubiti bakterije i gljivice koje uzrokuju promjenu pigmentacije. Također je izvrstan izvor snažnih antioksidansa koji štite vaše tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, koji mogu izazvati upalu kože i dovesti do akni.

Smanjuje bore
Slobodni radikali također mogu doprinijeti preranom starenju kože, uzrokujući bore, pigmentaciju i promjenu kože. Antioksidansi u cimetu usporavaju ovaj proces štiteći stanice. Cimet može čak pospješiti proizvodnju kolagena.

Odlični razlozi da med 'začinite' cimetom:

1 / 8
Odavno su poznate blagodati meda i cimeta, a njihova kombinacija pravi je zgoditak za mnoge zdravstvene tegobe, slažu se stručnjaci ayurvede. Nemaju nikakvih nuspojava pa vas ništa ne košta isprobati i u ovim situacijama...

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti
Prema istraživanjima, dodavanje cimeta prehrani može vam održati zdravlje srca. U studiji su štakori koji su se 12 tjedana hranili hranom s visokim udjelom cimeta udebljali manje od miševa koji su jeli masnu hranu bez cimeta. Prehrana bogata masnoćama može dovesti do bolesti srca, a dodavanje malo cimeta u hranu može pomoći u ublažavanju ovog rizika.

Pomaže kod mršavljenja
Cimet je bogat vlaknima. Daje vam osjećaj sitosti i pomaže vam u borbi protiv želje za hranom. Također pojačava metabolizam, jer vaše tijelo troši više energije za obradu začina nego što to čini za drugu hranu.

Može poboljšati memoriju
Cimet može pomoći u odgađanju starenja mozga i smanjenju oksidacijskog stresa moždanih stanica. Također potiče hipokampus, dio mozga povezan s pamćenjem. Pokazalo se čak da začin poboljšava neke simptome Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Milka i Vid uzgojili su bundevu tešku čak 120 kilograma:

Od polja do stola Zelena strategija OD POLJA DO STOLA: Strategija koja otkriva pozadinu održivog razvoja Huawei PETAL SEARCH Kako najlakše skinuti top aplikacije poput Tik Toka ili Deezera na vaš Huawei mobitel Samo na Večernji TV-u Stručnjakinja objasnila zašto mladi nemaju poduzetnički duh i je li euro bolji od kune Nevjerojatno Kupio je bosiljak u supermarketu, a nakon dvije godine naraslo je 'čudovište'
oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • Avatar antoinette
    antoinette:

    Na fotografiji uz članak je kasija. To nije cimet. Imate na netu puno informacija o kasiji i cimetu.