Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odličan začin

Jeste li znali da cimet može smanjiti bore i pomoći kod mršavljenja? Evo za što je još odličan

shutterstock
20.10.2020.
u 06:37

Cimet je bogat vlaknima, pa pruža dugotrajan osjećaj sitosti.

Cimet se u Europi u srednjem vijeku smatrao luksuznim začinom. Arapi su ga prevozili glomaznim kopnenim putevima, a samo bogati ljudi su ga sebi mogli priuštiti. Danas se cimet može naći u gotovo svakoj kuhinji, ali ovaj uobičajeni začin može dati puno više od malo arome u kolačima - pozitivno utječe na zdravlje, prenosi BrightSide.

Smanjuje akne
Cimet ima antimikrobna svojstva koja su korisna za liječenje akni. Ovaj začin može ubiti bakterije i gljivice koje uzrokuju promjenu pigmentacije. Također je izvrstan izvor snažnih antioksidansa koji štite vaše tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, koji mogu izazvati upalu kože i dovesti do akni.

Smanjuje bore
Slobodni radikali također mogu doprinijeti preranom starenju kože, uzrokujući bore, pigmentaciju i promjenu kože. Antioksidansi u cimetu usporavaju ovaj proces štiteći stanice. Cimet može čak pospješiti proizvodnju kolagena.

Odlični razlozi da med 'začinite' cimetom:

1/8

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti
Prema istraživanjima, dodavanje cimeta prehrani može vam održati zdravlje srca. U studiji su štakori koji su se 12 tjedana hranili hranom s visokim udjelom cimeta udebljali manje od miševa koji su jeli masnu hranu bez cimeta. Prehrana bogata masnoćama može dovesti do bolesti srca, a dodavanje malo cimeta u hranu može pomoći u ublažavanju ovog rizika.

Pomaže kod mršavljenja
Cimet je bogat vlaknima. Daje vam osjećaj sitosti i pomaže vam u borbi protiv želje za hranom. Također pojačava metabolizam, jer vaše tijelo troši više energije za obradu začina nego što to čini za drugu hranu.

Može poboljšati memoriju
Cimet može pomoći u odgađanju starenja mozga i smanjenju oksidacijskog stresa moždanih stanica. Također potiče hipokampus, dio mozga povezan s pamćenjem. Pokazalo se čak da začin poboljšava neke simptome Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Milka i Vid uzgojili su bundevu tešku čak 120 kilograma:

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar antoinette
antoinette
09:43 20.10.2020.

Na fotografiji uz članak je kasija. To nije cimet. Imate na netu puno informacija o kasiji i cimetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije