Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Roštilj nije kompliciran, ali zašto nam onda ne ispadne savršeno svaki put

Roštilj
Foto: Shutterstock
1/5
15.07.2020.
u 08:40

Svi volimo raditi roštilj, ali prave roštilj majstore možemo nabrojati na prste jedne ruke. Zato obratite pažnju na sitnice koje život znače i budite vi jedan od tih prstiju

Budimo na sekundu iskreni prema sebi, većina nas ipak nije toliko dobra u spravljanju roštilja kao što volimo misliti i hvaliti se prema drugima. To, naravno, ne znači da kremiramo meso i takvog ga služimo, ali dogodi nam se nekada da meso ne ispadne kako želimo ili ne reagiramo na vrijeme zbog drukčijeg mesa u odnosu na ono na koje smo navikli. A s obzirom da nas je vrijeme napokon poslužilo i možemo cijele dane biti vani, nema boljeg opuštanja nego uz roštilj, čašu hladnog pića po želji i dobrog jela.

Da se meso s roštilja i pivo odlično slažu, znaju svi, no znate li kako pritom i uštedjeti, posebno ako radite roštilj za nešto više gostiju?

U svim SPAR i INTERSPAR trgovinama od 15. do 21. srpnja pivo možete kupiti po sniženim cijenama, što je odlično za vaš kućni budžet, ali i za ekipu na vašem roštilju jer, osim što se pivo odlično slaže sa specijalitetima s roštilja, možete ga upotrijebiti i za slasnu marinadu u kojoj ćete „pacati“ meso. Za sve one kojima je kobasica kraljica roštiljanja, u SPAR i INTERSPAR trgovinama u istom tom razdoblju, možete ih povoljnije kupiti, a izbor je zaista velik: od roštiljki od divljači za prave gurmane, pa sve do vječne klasike, kao što su debrecinka i kranjska kobasica.

Spravljanje jela nad vatrom i žarom zahtjeva dosta prakse uz dozu koncentracije, ali jednom kada savladate najbitnije stvari lako ćete se prilagoditi bilo kakvoj situaciji. Zato

Odaberite pravi roštilj

Ovo vam se možda čini  nebitnim, ali radi se o osnovnoj stvari koja može predodrediti u što će se vaše roštiljanje pretvoriti, katastrofu koju ćete htjeti zaboraviti ili ručak o kojem će se još dugo pričati. Osim standardne ponude između električnog, plinskog i onog na ugljen, razmislite želite li peći u zatvorenom roštilju, s poklopcem, ili otvorenom. Najbolji roštilj će biti onaj koji imate i onaj na s kojim se najbolje služite, ali pravi majstori rade na ugljenu u zatvorenom roštilju. Zatvoreni roštilj tijekom pečenja zadržava toplinu, vlažnost i dim, a to garantira okus koji jednostavno ne možete nadomjestiti s drugim opcijama

Paljenje vatre

Cijeli tjedan se spremate za roštilj i onda u zadnji čas shvatite da nemate ugljen. Žurite na prvu benzinsku postaju, kupujete jedini ugljen koji imaju i kasnije servirate meso koje nije dobro pečeno i čudnog je mirisa. Kako bi izbjegli takvu situaciju, pripremite se na vrijeme, a za potpalu probajte koristiti trešće (npr. od nekakve suhe palete). Previše papira ili mokre trave će samo zadimiti sve, a jednom kada plane najvjerojatnije nećete ni zapaliti dobru vatru. Dobro drvo za vatru može biti bukve, graba ili hrast, a u širokom luku izbjegavajte bor, jelu ili smreku. I najvažnije, ne ostavljajte vatru bez nadzora, od trenutka kada potpalite roštilj dok se ne ohladi žar, buidte odgovorni prema prirodi i svojim gostima.

Čekajte pravi trenutak za stavljanje mesa

Roštilj je maraton, a ne sprint, nemojte napraviti početničku grešku i staviti meso na rešetku prerano, jer ćete time samo riskirati da ga spalite. Čekajte dok plamen u potpunosti nestane, a žar poprimi skoro bijelu usijanu boju. Ustvari će izgledati sivkasto sa sjajem unutra pa kada vidite da tako izgleda možete biti sigurni da je pravi trenutak za stavljanje mesa na roštilj jer je žar tada najtopliji i toplina je jednako raspoređena.

Prava temperatura

Ako imate termometar za meso, dalje je jednostavno, kontrolirajte temperaturu i pazite na vatru. No većina nas ipak nema termometar, zato postoji trik kojim možete provjeriti je li temperatura idealna. Ispružite ruku iznad rešetke na cca 12-15 cm udaljenosti i izmjerite koliko dugo ju možete držati bez da osjetite bol:

6 sekundi – niska temperatura, nije vam problem opet vratiti ruku na par sekundi

4 sekunde – srednje jaka, niste se opekli ali brzo ste izmaknuli ruku

2 sekunde – jaka vatra, u glavi vam ide pjesma Hot Stuff od Done Summer dok hladite ruku pod vodom

0 sekundi – čestitamo, sad znate što je 2.a stupanj opekline

Vatru također možete regulirati tako da sav žar pomaknete na jednu stranu, a meso na drugu. Time ćete imati stranu roštilja bez direktne topline, što je dobro za dovršiti meso bez da ga prepečete ili presušite.

Pravi alat za pravog majstora

Svi smo u „žaru borbe“ sa skliskim vilicama i tupim noževima izgubili pokoji par kobasica u žaru ili prevrnuli pljeksavicu na pod, uz sveopće oduševljenje našeg ili susjedovog psa. Ako nemate, nemojte škrtariti na dobrom priboru za roštilj, nabavite rukavice otprone na toplinu, rešetke za ribe, dobar nož, hvataljke za meso. Dobar pribor trajati će vam godinama i sačuvati ruke od gadnih opeklina i izgubljenog mesa.

Napravite sami svoje pljeskavice ili ćevape

Nema boljeg nego domaće meso, a još kada sami oblikujete to domaće meso, onda je to prava stvar. Mljeveno meso nije teško za oblikovati, bilo da se radi o ćevapima ili pljeksavici za omiljeni hamburger. Internet je prepun recepata za jedno i drugo, ali čak i da stavite samo malo soli i papra osjetiti ćete razliku u odnosu na gotove stvari.

Marinirajte meso

Ponoviti ćemo, marinirajte meso! Svi znamo za izraz ostavite u hladnjaku na par sati, ili preko noći. Marinirajte meso i ostavite ga da dobro odstoji kako bi omekšalo i upilo sve sokove. Marinadu ne bacajte već ju lagano premazujte preko mesa svakih 10ak minuta dok se peče. Tako ćete dodati sočnost i miris mesu, te u potpunosti iskoristiti sav sok. Ovo je jedan od koraka koji može pretvoriti čak i lošije meso u vrhunski ručak.

Ne izbjegavajte povrće

Čak i ako vi ne volite povrće, to ne znači da drugi moraju patiti zato što se vama žurilo i uništili ste povrće na žaru. Povrće ne trebate posebno pripremati, dovoljno je malo ulja i octa, narežite na tanje ploške i kratko grilajte te okrećite kako bi dobilo lijepu boju sa svih strana.

Ustvari je zanimljivo da za opuštajući ručak ili veće društvo odabiremo spravljanje jela oko kojeg treba dosta paziti. Ali nema veze, pozitivne strane roštilja uvelike nadmašuju one negativne, zato obratite pažnju na ove osnovne stvari i uživajte u zvuku i mirisu neodoljivog roštilja.

Sadržaj omogućio Spar.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije