Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sloboda porođaju

Rode traže pravo na izbor – porođaj kod kuće ili u bolnici

sloboda porođaju (1)
Foto: Screenshot/RODA
1/7
21.09.2012.
u 13:15

Hrvatski zakon ne poznaje porođaj kod kuće, udruga Roda tvrdi da se krše temeljna prava

Pod motom “Sloboda porodu – Žene će vratiti porod u svoje ruke” udruga Roda pokrenula je kampanju kojom promiče pravo žena na slobodu porođaja. Iza možda ponešto nespretne formulacije, jer slobodu porođaja u Hrvatskoj nitko ne sprečava, krije se intencija koja promiče pravo na porođaj u svom domu i općenito – porađanje s najmanjim mogućim uplivom medicinskih intervencija. Jučer su Rode počele s projekcijom 60-minutnog dokumentarnog filma “Sloboda porodu” koji će se prikazati u 13 hrvatskih gradova, a u sklopu šire akcije u pedesetak država svijeta.

Kršenje ljudskih prava

– Film progovara o kršenju temeljnih ljudskih prava tijekom tog osobitog i važnog trenutka. Vodeći svjetski stručnjaci s međunarodnim odvjetnicima za ljudska prava pozivaju na kampanju koja zahtijeva radikalne promjene u ophođenju prema rodiljama – napominju u udruzi Roda.

Premda je ženama nekoć porođaj u bolnicama bio nedostižan san koji je rijetko koja mogla priuštiti, a stopa mortaliteta novorođene djece rapidno je pala kad je bolnički porođaj postao standard, nešto je tijekom tog procesa očigledno krenulo u pogrešnom smjeru. Hermine Hayes-Klein, američka odvjetnica i organizatorica konferencije o porođaju pod nazivom “Ljudska prava kod porođaja” ističe:

– Način na koji se odvija porođaj u mnogo zemalja izuzetno je problematičan. Milijuni trudnica podvrgnuti su nepotrebnim farmaceutskim i kirurškim intervencijama za koje i liječnici priznaju da se čine zbog financijskih razloga ili zbog osobnog komoditeta. Žene širom svijeta počinju shvaćati da porođaj ne mora i ne smije biti takav. Podcjenjivanje i zlostavljanje nisu neizbježna cijena sigurnosti. Podcjenjivanje i zlostavljanje ekstremi su koji se sigurno ne mogu smatrati svakodnevicom hrvatskih bolnica, no činjenica je da ni kod nas pravog izbora nema, jer hrvatski zakon ne poznaje i ne regulira porođaj kod kuće.

Progon babica

Zbog sličnih razloga u filmu se problematizira i slučaj mađarske primalje Agnes Gereb, koja je progonjena i zatvorena zbog pružanja skrbi pri kućnim porođajima. Njezina sunarodnjakinja Anna Ternovsky zbog nemogućnosti odabira mjesta i načina porođaja tužila je Mađarsku Europskom sudu za ljudska prava i dobila presudu. Kakav god stav imali o toj temi, poboljšanja su važna i neprocjenjiva, baš kao i svako biće koje rođenjem dolazi na svijet.

Komentara 6

Avatar drug tito
drug tito
13:43 21.09.2012.

Pun mi je kufer "temeljnih ljudskih prava"...još jučer su se žene borile za temeljno ljudsko pravo da rađaju u rodilištu kako bi bile sigurne da će im porod biti u sigurnim i kvalificiranim rukama. Moja djeca su rođena u Petrovoj i NEMA ŠANSE da bih pristao na porod kod kuće. S tim se slaže i moja supruga koja ih je rodila. Dokone Rode, Babe i ostale besposlene i beskorisne feministice, gade mi se...

LI
liskovaca
13:59 21.09.2012.

pozivam sve žene koje žele roditi skačući padobranom iz aviona da se jave u novoosnovanu udrugu koja traži svoja prava i novac iz proračuna!

PA
pancake
14:06 21.09.2012.

ma kakav porođaj kod kuće? a ako se nešto zakomplicira, što onda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije