Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne dodacima!

Riblje ulje može povećati rizik od raka prostate za 70 posto?

riba, plava riba (1)
Thinkstock
12.07.2013.
u 12:30

Stručnjaci umjesto tableta i dodataka tjedno preporučuju jedan do dva obroka masne ribe...

Omega-3 riblje ulje može izazvati rak prostate, pokazala su nova istraživanja. Stručnjaci su otkrili da omega-3 masne kiseline dobivene iz dodataka, odnosno tableta povećavaju rizik od najsmrtonosnijih bolesti za čak 70 posto. Muškarci s najvišim nivoom omega-3 u krvi imali su jednake postotne šanse za razvoj teško izlječivog raka prostate.

Omega-3 navodno može privremeno onesposobiti naš imuno-sustav ili čak oštetiti DNK strukturu pa stoga još nije sigurno pomaže li to rastu i širenju tumora.

Dodaci ribljeg ulja su poznati kao zaštitnici od srčanog i moždanog udara, sprečavaju artritis, povećavaju snagu mozga i sprečavaju poremećaje u ponašanju kod djece. Ne postoji čvrsti dokaz da je uzimanje dodataka korisno za zdravlje, ali je sve više dokaza da je uzimanje visokih doza štetno. Istraživači zato savjetuju da ne uzimate omega-3 tablete nego samo jedan do dva obroka masne ribe tjedno, piše Daily Mail.

- Kao što nam sve više i više studija pokazuje, visoke doze dodataka nemaju učinak ili čak povećavaju rizik od bolesti koju pokušavaju spriječiti - kaže koautor studije Alan Kristal s Fred Hutchinson Cancer Researcha u Seattleu. 

.

 

Komentara 1

ZI
zinovjew
12:06 22.02.2015.

Sramotno je i pateticnoda se u vodecem dnevnom tisku objavljuju ovakove nedokazane i diletantske gluposti. K tome ovo su i teorije zavjere neznalica i propalica diljem svijeta kojima je znanost postapalica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije