Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo ruho Bevande

Riba, školjke, meso, krušna peć za okrunjene glave nad samim morem

bevanda
Foto: Danijel BERKOVIĆ/PIXSELL
1/5
20.08.2013.
u 17:20

Vrhunski chef, putnik, istraživač... Andrej Barbieri:Inspiracija se ne traži, ona dolazi sama i to samo onima koji su znatiželjni dovoljno da je puste k sebi i krenu za idejom

Gdje se na Kvarneru sjajno jede, pitanje je na koje je sve teže odgovoriti. No, kada upitate – gdje se na Kvarneru još uvijek sjajno jede – odgovor je – u “Bevandi”. Restoran koji bez prestanka radi još od 1971. godine ovog je ljeta otvorio vrata u novom izdanju – luksuzno uređenom, dotjeranom, no i dalje na istom mjestu, u kanalu gdje ljeti ugodno hladi svježi zrak koji se kotrlja niz obronke Učke. Sjediti u “Bevandi” je poput uživanja na luksuznom kruzeru jer šetnica koja je nekad obilazila zastakljenu terasu uređena je tako da gosti restorana gotovo i ne vide prolaznike, a kada se staklene stijene otvore – nad morem ste! Što drugo kušati u takvom okruženju nego sve što more nudi. Barem je “Bevanda” po tome znana..

– Točno, to je tradicija i nje se držimo, njegujemo je, ponosni smo na nju, no potrudili smo se nadograditi je, ispričati kroz svaki tanjur priču o njoj, o podrijetlu, o Mediteranu, o putovima kojima su namirnice dolazile do naših krajeva – kazao je prvi čovjek restorana “Bevanda” i suvereni vladar sjajno opremljene kuhinje – Andrej Barbieri. Gregada, kakva se sprema već dvije tisuće godina, hobotnica koja je dostupna jer se lovi s obale, ali i kus-kus žitarica koja je nepravedno zapostavljena u našim krajevima kod chefa Andreja dobivaju novo lice. 

– Mediteran je moja inspiracija, jug Italije, sjever Afrike, recepture koje se provlače stoljećima i koje su ljudima iz ovih krajeva bliske i poznate. Mazim i goste sa sjevera pa za njim biram lini s kavijarom i dimljenim lososom – smješka se samozatajni chef Barbieri koji neće podcijeniti nijednu namirnicu, čak ni najjednostavniju plavu ribu – srdelu, a obišao je Andrej kuhinje od Piemonta do Porto Cerva, Krete, Egipta, Siracuse, Tenerifea i Ibize...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije