Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Razvoj raka dojke ovisi o životnoj dobi

rakdojke-txt.jpg
import
21.04.2008.
u 10:00

Otkriveno je da na ponašanje raka dojke uvelike utječe dob bolesnika.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici u Belgiji otkrilo je da se ženama manje dijagnosticiraju agresivni tumori koji su se proširili u limfne čvorove sve do dobi od 70 godina, dok se nakon te životne dobi tumori lakše šire, pogotovo ako su mali.

Prema izjavi profesora Hansa Wildiersa, vjerojatno objašnjenje za to je pad u imunološkom sustavu kod žena starijih od 70 godina, što znači da te žene imaju manju sposobnost borbe s tumorima, zbog čega se oni lakše šire u druge dijelove tijela.

„Postoji interakcija između dobi i veličine tumora, koja do dobi od 70 godina ima uglavnom pozitivan učinak na status limfnih čvorova starijih žena sa malim tumorima,“ objasnio je profesor Wildiers, pomoćnik ravnatelja klinike na odjelu za opću onkologiju multidisciplinarnog centra za dojku sveučilišne bolnice Leuven u Belgiji.

„Vjerojatno objašnjenje je da tumori dojke rjeđe metastaziraju u limfne čvorove kod starijih ljudi zbog smanjene biološke agresivnosti tih tumora. Nasuprot tome, nakon dobi od 70 godina, ako tumor ima potencijala za metastaziranje u limfne čvorove, to se događa češće kod malih tumora i to bi moglo biti povezano s smanjenim obrambenim sposobnostima organizma kod starijih bolesnika.“

Profesor Wilders svoje otkriće prikazao je na 6. europskoj konferenciji o raku dojke u Berlinu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije