Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnici otkrivaju

Razotkrivamo mitove. Mislite da je pivo zdravo za bubrege?

Pivo
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
11.11.2013.
u 19:15

Ovaj mit "razotkriva" Snježana Glavaš Boras, prim.dr.sc., internistica i nefrologinja, Poliklinika A.B.R

MIT: Pivo je zdravo za bubrege

ISTINA: Zdravi ljudi, a i bubrežni bolesnici, vole povremeno popiti kriglu piva, a među njima ima i pravih pivopija. Količina popijenog piva jednako je učinkovita na ispiranje mokraćnih puteva kao i ista količina vode ili čaja, a istodobno djeluje i na odstranjivanje bakterija i kamenca, ako se u tim mokraćnim putevima nalaze. U slučaju bakterijske upale mokraćnih puteva, pijeska ili kamenca bolesnici trebaju pojačano piti čaj i vodu. Tada treba popiti oko 3 do 4 litre tekućine tijekom 24 sata, i to oko litru čaja protiv bakterija. Preporučljivo je piti čaj od borovnice ili urološki čaj. Ostalu količinu tekućine nadoknađujemo vodom, ali samo u slučaju da funkcija bubrega uredno odstranjuje tekućinu.

Naime, pri stimulaciji mokrenja potrebno je mokriti u posudu i pratiti količinu i boju mokraće te uhvatiti kamenac, ako se izmokri, i poslati ga na kemijsku analizu. Također je potrebna svakodnevna kontrola tjelesne težine jer se na taj način najlakše kontrolira moguće zadržavanje tekućine u organizmu. Kod odraslih zdravih ljudi potrebno je unijeti dnevno oko 1,5 do 2 litre tekućine, a katkada i više, što ovisi i o godišnjem dobu, fizičkoj aktivnosti, klimatskim uvjetima i drugim faktorima koji potiču pojačano znojenje.

Nije opravdano da liječnik preporuči pivo u liječenju bolesti bubrega jer za to nema znanstveno opravdanje, a ni bolji učinak pri liječenju bolesti urotrakta u odnosu na istu količinu čaja i vode. Na taj način smanjuje se opasnost postupnog razvoja ovisnosti o pivu koja, kao što je poznato, i ne tako rijetko fizički i psihički šteti pivopijama.

>>I s bubrežnim bolestima se može dugo i kvalitetno živjeti

Ključne riječi

Komentara 3

AN
Antiša
20:38 11.11.2013.

Ako ne liječi bubrege, liječi dušu i dobro je za žeđ...

AL
alfagt2015
06:26 04.04.2015.

pivo je dobro pivo je zdravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije