Naslovnica Lifestyle Gourmet

Rapska torta vrijedi tri dana truda

Originalni recept potječe iz 12. stoljeća kada je osmišljen za papin posjet Rabu
02. svibnja 2014. u 21:00 0 komentara 10618 prikaza
Rapska torta
Foto: Pero Lovrović/Pixsell

Može li se mediteranska čarolija “zapakirati” u jednu jedinu slasticu?

Nemoguće, reći će mnogi. Ali to su oni koji nikada nisu probali rapsku tortu. To je slastica koja, uz puno truda, mašte, originalnosti i ljubavi, sjedinjuje sve mirise i okuse Primorja te otkriva vještine domaćica koje ovaj recept ljubomorno čuvaju i njeguju stoljećima.

Ovo je priča o povijesti

U gradu u kojem svaka zgrada pamti desetke generacija i u kojem grbovi pričaju o životu plemićkih obitelji njeguje se tradicija pripreme slastice u kojoj su spojeni sunce, slast škrte zemlje, bademi, mirisni limuni i sjajni maraskino.

Priča o ovoj torti zapravo je priča o povijesti. Originalni recept potječe iz 12. stoljeća. Legenda kazuje da je 1177. godine prvi put poslužena papi Aleksandru III. kada je posjetio Rab i blagoslovio tamošnju katedralu Uznesenja Marijina.

Izvornu su slasticu od zaborava sačuvale časne sestre iz samostana sv. Antuna Padovanskog i benediktinke iz samostana sv. Andrije, a legenda o torti te recept za njezinu pripremu raširio se po cijelom Mediteranu. Tako se rapskom tortom i dan-danas slade u Veneciji, u koju je recept odnesen prije više od tri stoljeća. Ona se nalazi u ponudi nekih tamošnjih poznatih slastičarnica, a priprema se i u kućama te poslužuje – baš kao i na Rabu – u vrijeme najvećih blagdana.

Rapska torta puno je više od kolača. I danas je poznajemo u dva oblika: u okruglom obliku puža i (najčešće) kao “štangicu”. No, pravih je majstorica koje je znaju ispeći, na žalost, sve manje. Torta je to koja zahtijeva izuzetan trud, ali i posvećenost i vrijeme, jer ispravna “procedura” traje čak tri dana. Recept se čuva kao dragocjeno naslijeđe umijeća izrade nježnog tijesta s mirisnom jezgrom mendula.

Samo za uglednike

Torta je u prošlosti bila rezervirana samo za uglednike i bogate građane jer je bila izuzetno skupa. Naime, u nju ide čak kilogram očišćenih badema. Za razliku od njihovih nona i prabaka, današnjim domaćicama nije toliko zahtjevno platiti bademe koliko im je problem naći neprskane limune i naranče čije su korice obvezni sastojak ovog kolača. No, danas je rapska torta i najoriginalniji suvenir otoka koji dašak tradicije raznosi diljem svijeta. Za to je zapravo idealan jer pravilno pripravljena torta dugo ostaje svježa i ukusna.

Glavna promicateljica slave ove poslastice je Vilma Brna. Upravo je ona posljednjih desetak godina oživjela priču o rapskoj torti u svojoj pekarnici slastica.

– Nije mi bilo nimalo lako svladati sve umijeće u pripremi ove torte. U prvim koracima pomogla mi je legenda rapskog slastičarstva, pokojni Božo Sokolić. On je sa mnom podijelio recept koji je dobio od časnih sestara iz samostana benediktinki. Zahvaljujući njima taj je recept sačuvan od zaborava – objašnjava majstorica pod čijim su rukama nastale torte koje su danas najbolje ambasadorice rapske baštine.

>>Originalne baklave sa 78 kora u Lokumu

>>Prava krafna mora imati zlatni ‘strukić’ od prženja i biti puna marmelade

Priprema se sastoji od dva dijela, no to je kolač koji se radi tri dana

Prvi dan se skuhaju bademi (1 kg) i oljušti se njihova kora (ne treba im puno u kipućoj vodi, isproba se jedan koliko se lagano ljušti pa je, ako korica samo sklizne, to znak da je gotovo), a potom se bademi cijeli dan suše.

Drugi dan se melju, a tad se mijesi i tijesto, koje isto mora odstajati cijeli jedan dan.

Treći dan rade se rapske torte.

Tijesto se sastoji od: 4 jaja, 4 žlice šećera, 2 vanilin šećera, prstohvat soli, korica naranče, korica limuna, 10 dag maslaca, brašna koliko upije, dok se ne dobije glatko tijesto

Nadjev se sastoji od:1 kg očišćenih i samljevenih badema, 1 kg šećera, korica limuna, korica naranče, 4 vanilin šećera, 1 dl maraskina, 7-10 jaja

Izrada torti: Tijesto se razdijeli i oblikuje u malene valjke te razvalja da bude sasvim tanko – moralo bi se vidjeti kroz tijesto, tako da se dobije duguljasti oblik, podloga na koju će se stavljati nadjev. ž

Na tijesto/podlogu potom se žlicom stavi nadjev, a zatim ga se uz pomoć vilice nježno poravna i po vrhu išara. Na podlozi obvezno mora ostati čist rub od 1 cm na koji će se uz nadjev lijepiti ukrasne vrpce. Preostalo se tijesto sjedini pa izvalja da bude tanko kao za rezance. Kotačićem se izrežu vrpce širine 2 cm. Svaka se ukrasna vrpca, počevši od sredine, nabire prstima i pritišće, odnosno lijepi za podlogu i uz rub torte sve okolo...

U pleh za pečenje ide njih više pa se peku na 180 stupnjeva oko pola sata...

Maistra
PROMO
Razvoj karijere u najboljim hrvatskim hotelima

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.