Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Prestajete pušiti? Ova namirnica obnavlja funkciju pluća!

Pluća počinju zacjeljivati odmah nakon gašenja zadnje cigarete, ali proces potpunog oporavka je spor i može trajati godinama.
03. siječnja 2018. u 08:51 2 komentara 9911 prikaza
Pušenje
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/7

Prehrana bogata rajčicama i voćem donosi niz zdravstvenih koristi, od smanjenja rizika za rak kože do jačanja imunološkog sustava. Po novoj studiji, te namirnice mogu i obnoviti funkciju pluća bivšim pušačima

pušenje Loša ocjena EK: Hrvati, najviše vas ubijaju pušenje, alkohol i pretilost

Svake godine otprilike 55 posto pušača pokuša prestati pušiti. Prestanak pušenja dramatično smanjuje rizik plućnih bolesti, od kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) do raka. Zdravlje pluća nakon prestanka pušenja tema je koja izaziva veliki interes među bivšim pušačima i zdravstvenim profesionalcima. 

Pluća počinju zacjeljivati odmah nakon gašenja zadnje cigarete, ali proces potpunog oporavka je spor i može trajati godinama. Dodatno, prestanak pušenja ne briše u potpunosti rizik razvoja bolesti povezanih s pušenjem. Drugi čimbenik koji treba uzeti u obzir jest činjenica da pluća potpuno sazru između 20. i 25. godine, a nakon 35. funkcija pluća polako počinje slabjeti i disanje postupno postaje sve teže. To se događa jer ošit i drugi mišići s godinama gube elastičnost, a alveole svoj oblik. 

Istraživanje znanstvenika iz škole javnog zdravlja Johnsa Hopkinsa u Baltimoreu pokazalo je da prehrana bogata rajčicama i voćem, posebno jabukama, smanjuje i rizik KOPB-a bivšim pušačima, a usto i usporava prirodno slabljenje funkcije pluća. Ovo potonje vrijedi i za osobe koje nikada nisu pušile. 

Magični je broj, utvrdili su znanstvenici, dvije rajčice i tri svježe voćke dnevno. Rezultati su objavljeni u časopisu European Respiratory Journal.

Pogledajte i galeriju: Evo što će vam se dogoditi ako jedete 12 šljiva na dan

Pušenje
1 / 8
Jedna šljiva kao šaka borovnica... Barem kada je riječ o količini antioksidansa. Ova nezaobilazna kraljica marmelada nosi još jednu "kraljevsku lentu": prvi je izbor kod konstipacije, odnosno zatvora. 
Pizza i tv prijeti prerana smrt Predugo spavanje i sjedenje jednako nezdravi kao pušenje ili alkoholiziranje pušenje U svijetu 1,1 milijarda pušača Šokantno izvješće: Pušenje košta bilijun dolara Solarij Opasne po život Pet stvari koje su jednako smrtonosne kao pušenje
HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas