Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalna kuhinja

Pripremate li hobotnicu, obavezno se držite savjeta iz ova dva recepta, ispast će savršeno

Sandra Šimunović/PIXSELL
23.07.2020.
u 07:00

Mistično osmokrako biće iz morskih dubina nerado ćete sresti u njegovu prirodnu okolišu, ali zato su rijetki oni koji se neće obradovati hobotnici kad je ugledaju na svom tanjuru. Osobito ako je pripremljena po jednom od recepata kojima vas danas častimo.

Očišćenu hobotnicu prethodno zamrznite na nekoliko dana da bi omekšala. Pripremate li hobotnicu na salatu, jelo nije potrebno dodatno soliti jer hobotnica sadrži vlastitu sol. Kad jelo od hobotnice radite u pećnici, probodite hobotnicu vilicom i ako ona sklizne sa zuba vilice, to je znak da je pečena.

Hobotnica na salatu

Sastojci:

1 hobotnica od 3 kg ili nekoliko manjih

2 dl maslinova ulja

½ čaše kvalitetnog vinskog octa

1 stručak svježeg peršina

2 žlice kapara

15 maslina

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Priprema:

Očišćenu hobotnicu koju ste prethodno zamrznuli na nekoliko dana da bi omekšala kuhajte u vodi da posve omekša, ali pritom pazite da se ne raskuha. Krakove i tijelo izrežite na komade podjednake veličine i začinite maslinovim uljem, a po volji dodajte malo vinskog octa, papra i sitno sjeckanog peršina. Salatu od hobotnice poslužite s umiješanim kaparima i ukrasite s nekoliko maslina. Salatu nije potrebno soliti jer hobotnica sadrži vlastitu sol.

Hobotnica pečena u vlastitu soku

Sastojci:

1 hobotnica od 3 kg ili nekoliko manjih

1,5 kg krumpira

2 glavice crvenog luka

1 glavica češnjaka

1 žlica maslinova ulja

Papar

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Priprema:

U posudu za pečenje ulijte maslinova ulja tek toliko da pokrije dno pa po njemu poslažite na krupne komade rezani krumpir i crveni luk te nekoliko režnjeva češnjaka. Na povrće položite odmrznutu hobotnicu i stavite poklopljeno u vrelu pećnicu da se kuha u vlastitu soku. Kad hobotnica pusti vodu, začinite je s malo papra i pustite da se sve kuha otprilike dva sata, ovisno o veličini hobotnice. Povremeno okrećite hobotnicu i povrće u posudi sve dok ne omekšaju, a sok poprimi tamnu boju te se reducira i postane guste i ljepljive teksture. Kad probodete hobotnicu vilicom i ona sklizne sa zuba vilice, to je znak da je hobotnica pečena. Izvadite je iz pećnice i poslužite odmah.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije