Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobili Nobelovu nagradu

Prije 92 godine američki znanstvenici patentirali inzulin, a danas polažemo nade u onaj 'pametni'

Inzulin
Foto: Thinkstock
15.04.2015.
u 09:04

Zbog svog su otkrića ova dvojica znanstvenika nagrađena Nobelovom nagradom za psihologiju i medicinu.

Američki znanstvenici Frederick Banting i J.J.R. Macleod 15. travnja 1923. godine patentirali su inzulin, lijek koji služi za regulaciju šećera u krvi.

Zbog svog su otkrića ova dvojica znanstvenika nagrađena Nobelovom nagradom za psihologiju i medicinu.

Do njihovog otkrića koristio se inzulin ekstrahiran iz goveđe ili svinjske gušterače koji je često bio neučinkovit, a ponekad je izazivao i vrlo ozbiljne alergijske reakcije.

Danas se inzulin proizvodi tehnologijom rekombinantne DNK, uz pomoć genetski modificirane bakterije Escherichije coli, a za život je neophodan lijek osobama koje boluju od dijabetesa tipa 1.

Podsjetimo, nedavno su objavljeni rezultati istraživanja koji daju nadu da bi uskoro u uporabi mogao biti i "pametni inzulin".

Umjesto ponavljanih mjerenja razine šećera i nekoliko injekcija tijekom dana, samo jedna injekcija pametnog inzulina mogla bi riješiti njihove zdravstvene probleme.

Istraživanja provedena na miševima potvrdila su djelovanje, a uskoro kreće ispitivanje na ljudima. Pametni inzulin proizveden je u laboratoriju Institutea of Technology u Massachusettsu, a dr. Danny Chou, voditelj istraživačke skupine, kaže kako im je glavni cilj da život oboljelih bude i lakši i sigurniji.

Razvijeno je nekoliko različitih tipova pametnog inzulina, no svi djeluju na isti način. Aktivira ih povišena razina šećera u krvi, a prestaju djelovati kad se ona snizi.

Pokaže li se učinkovitim kod ljudi, to bi moglo riješiti najveći problem oboljelih od dijabetesa tipa 1 – kako postići normalnu koncentraciju glukoze u krvi i kako je kontrolirati.

>>Čak 80.000 Hrvata ne zna da ima povišeni šećer

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije