Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Presedan na vinskoj sceni Hrvatske

Vinarija Kutjevo
Foto: Promo
1/4
05.09.2020.
u 14:00

Vinarija Kutjevo i u krizi predvodi otkup 4 milijuna kilograma grožđa od 250 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Nakon brojnih otkazivanja otkupa grožđa većina obiteljskih gospodarstva čija je djelatnost usmjerena na vinogradarstvo našla se u ozbiljnim problemima. Pandemija COVID-19 nanijela je znatne štete poslovanju vinara time indirektno utječući na ostale gospodarske subjekte, mahom obiteljska gospodarstva čija je egzistencija i sama usko vezana uz poslovanje većih vinarskih kuća.

Upravo u svjetlu spomenutih problematika, vinarija Kutjevo odlučila je napraviti korak bez presedana na vinskoj sceni Hrvatske. Najavili su otkup grožđa svih dosadašnjih kooperanata, bez ijednog otkazanog ugovora, pokazujući obiteljskim gospodarstvima kako nisu zaboravljeni i ostavljeni na nemilost tržišnim kretanjima uzrokovanih krizama. Uz spomenuto, najavili su kako neće sniziti otkupni cjenik grožđa do vrijednosti 90°Oe za najvažniju sortu kutjevačkog vinogorja – Graševinu.

Graševina
Foto: Arena Hospitality Group

 „Svjesni smo neizvjesnosti u poslovanju koje će nas pratiti do samog okončanja COVID-19 pandemije, međutim, nismo neosjetljivi na problematiku šire zajednice. Smatramo kako su mjere Vlade Republike Hrvatske među vinarima izuzetno dobro prihvaćene te su polučile značajne učinke na gospodarstvo i poslovanje, osobito u pogledu održavanja zaposlenosti, a s obzirom kako smo na tržištu zastupljeni s 90% bijelih vina u mjeru kriznog skladištenja vina išli smo sa zalihama bijelih vina. Izbjegli smo mjeru destiliranja vina s obzirom da se radi o vinima na čiju smo kvalitetu ponosni te čiju kvalitetu kupci i suradnici prepoznaju.

Spomenute mjere pomogle su nam u najtežem periodu poslovanja, a sami smo odlučili učiniti isto, pomoći OPG-ovima u najosjetljivijem periodu njihovih poslovanja. Kada uzmete u obzir podatak kako vinarija Kutjevo usko surađuje s 250 obiteljska poljoprivredna gospodarstava te generira razvoj Kutjeva i kutjevačkog kraja postaje jasno kakvu društvenu odgovornost kao poslodavac imamo. Odlučili smo pokazati kako ćemo i u kriznim vremenima pomoći široj zajednici i obiteljskim gospodarstvima s kojima surađujemo desetljećima. Njihovo povjerenje odnosno odnos koji njegujemo predstavljaju simbiozu koja je pokretač promjena u društvu i poslovanju kakve želimo poticati“, poručuju iz vinarije Kutjevo.  

Voditelj vinogradarske proizvodnje vinarije Kutjevo Zdravko Raguž (lijevo), kooperant Ratko Vasilj (desno)
Foto: Arena Hospitality Group

„Vijest kako se otkup ne otkazuje, kao u drugim vinarijama, potvrdila je dobru odluku, donesenu daleke 1978. o suradnji s vinarijom Kutjevo. U teškim godinama imati partnera na kojega možete računati manjim vinogradarima znači mnogo. Ne mogu niti zamisliti kako je vinogradarima koji nemaju gdje s grožđem. Pogotovo u rodnim godinama poput ove“, poručuje Vasilj Ratko, vlasnik 4 ha vinograda na vinogradarskom položaju Mitrovac.

Vinarija Kutjevo svake godine dokazuje vrhunsku kvalitetu svojih vina osvojenim medaljama na najpoznatijim svjetskim vinskim ocjenjivanjima, a rečeno potvrđuju ovogodišnja zlata na Mundus Vini Spring i Summer Tastingu za liniju Maximo Oro berbe 2018 te zlato za Vrhunsku graševinu berbe 2019. na Mundus Vini Spring Tastingu. Obrađuju 420 ha vlastitih vinograda, a s 370 ha dodatne potrebe za proizvodnju osiguravaju otkupom grožđa.

 „Suradnja s kooperantima je dio tradicije koja traje od početka 60-ih godina osnutkom PPK Kutjevo, a koncept proizvodnje je takav da iz vlastitih površina proizvedemo oko 50%, a otkupimo isto toliki postotak grožđa. Ove godine otkupljujemo oko 4 milijuna kilograma grožđa, a s obzirom da, uz naše vinogradarske položaje Vinkomir, Hrnjevac i Vetovo, naši partneri posjeduju vinograde na vinogradarskim položajima poput Mitrovca i netom spomenutog Hrnjevca, možemo slobodno reći kako u proizvodnji vrhunskih i premium linija koristimo najkvalitetnije grožđe kutjevačkog vinogorja“, poručuju iz vinarije Kutjevo.

Voditelj vinogradarske proizvodnje vinarije Kutjevo Zdravko Raguž (lijevo), kooperant Ivan Previšić (desno)
Foto: Arena Hospitality Group

„Položaj Hrnjevac redovito daje iznadprosječnu kvalitetu grožđa, a ove godine, zahvaljujući na vrijeme obavljenim agrotehničkim zahvatima, očekujemo i odlične prinose. Sigurnost otkupa, suradnja s agronomima vinarije Kutjevo po pitanju obrade i zaštite, zapravo sam odnos kakav od 70-ih godina, već generacijama unazad, gradimo s vinarijom govori za sebe“, izjavljuje Previšić Ivan, jedan od najvećih kooperanata vinarije Kutjevo, vlasnik 8,5 ha vinograda.

Donijeti odluku da se u kriznim vremenima za vlastitu dobrobit i za dobrobit šire zajednice brinemo jednakim intenzitetom, nikada nije bila potrebnija. Tim više se odluka vinarija Kutjevo u najvažnijim trenucima vinogradarske godine pokazuje hrabrim potezom i svijetlim primjerom društvene odgovornosti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije