Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Prava krafna mora imati zlatni ‘strukić’ od prženja i biti puna marmelade

Tajni sastojak 
- Ima ga svaka obitelj, a nekada je upravo on govorio o društvenom statusu
28. veljače 2014. u 15:13 0 komentara 3751 prikaza
krafne
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Vrijedne su da se zbog njih barem jednom zaboravi na brojenje kalorija... Slasne i masne buce, mame da ih pojedete barem tuce, onako tople, ispunjene pekmezom, čokoladom, okićene grožđicama, namirisane koricom limuna, rumenke s ‘pupkom’ od pekmeza za lijene domaćice ili one malo manje i ‘prazne’ koje nestaju u dva zalogaja..., a tek one s rupom – ‘policijske’, s glazurom od čokolade, mrvicama, šećerom...

Krafne i njihove inačice uz obalu – fritule, frite, ulenjaki ili prikle, ovisno o regiji iz koje dolaze – apsolutne su kraljice zimskih slastica, i to u vremenu od Božića do korizme.

Svaka se kiti sa 400 kalorija

Ma koliko neodoljive bile sa svojim zlaćanim ‘strukićima’, tragom od prženja u dubokom ulju, svaka se kiti s čak 400 kalorije. No, i na tu se brojku zaboravlja kada se u obzir uzme činjenica da su one pokladne slastice i da maškare i karnevalisti trebaju snage za obilazak mjesta i tjeranje zime.

'16. 01. 2013., Zagreb - Karnevalski obicaji, krafne  Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL' | Autor : 'Danijel Berkovic/PIXSELL' Foto: 'Danijel Berkovic/PIXSELL'

Zanimljiva je popularnost krafni diljem svijeta, jer obožavaju ih sjevernjaci. Norvežani pojedu godišnje pet milijuna ‘smultringa’, kako zovu krafne, a Amerikanci ih kupuju na tuceta, Turci prelijevaju šerbetom... Iako im je podrijetlo, barem ono u izdanju punjenom marmeladom od marelice, austrougarsko, ove slastice javljaju se u nekoliko inačica u našim krajevima. Zajednički nazivnik im je dizano tijesto i prženje u ulju te šećer u prahu. Način pripreme fritula pokazatelj je tradicije, a njihov recept jasno odaje odakle dolaze.

Rakija od ruže tajni je dodatak istarskih domaćica, a ‘gratana’ (ribana) korica limuna spretnih Dalmatinki. Recept za fritule podijelila je s nama Luciana Šlogar, čuvarica tradicionalnih receptura i majstorica tjestenine koja je, na žalost, odustala od proizvodnje delicija. No, dragocjene recepte još uvijek spremno dijeli.

– Potrebno vam je: 500 g brašna, 20 g kvasca, 2 žumanjka, 80 g grožđica, 50 g kristal šećera, 25 g šećera u prahu, 20 g maslaca, 2 dl mlijeka, 0,5 dl rakije, korica neprskanog limuna i ulje za prženje – nabraja Luciana.

– Postupak je sljedeći: u posudu s okruglim dnom prosijte brašno da u njega uđe zraka. Posolite pa dodajte tučene žumanjke, grožđice, rastopljeni maslac, pola količine rakije i naribanu koricu limuna. U posebnoj posudi rastopite malo šećera i kvasac u 1 dl mlakog mlijeka i ostaviti da se kvasac digne. Sve pomiješajte i po potrebi dodajte malo mlijeka, jer tijesto mora biti takvo da se može vaditi žlicom. Dobro promiješajte i ostavite pola sata da se diže. Tada žlicom vadite tijesto i spuštajte ga u vruće ulje. Pržene fritule staviti na tanjur, poprskajte preostalom rakijom i pospite šećerom u prahu – savjetuje Luciana.

Samoborke ili Dalmatinke?

Samoborske krafne sjajno pripremaju u tamošnjoj pivnici, a potrebno je 1 kg glatkog brašna, 10 dag šećera, vanilin šećer, svježeg kvasca, 5 cijelih jaja, 2 dl mlijeka, soli i malo ruma. Treba vam i marmelada od marelice te šećer u prahu za posipanje. Kvasac ‘probudite’ u mlijeku s malo šećera. U prosijano brašno dodajte jaje, žumanjak, sol i ostatak šećera te kvasac.

Dodajte ulje, otopljeni margarin i limunovu koricu. Mijesite rukama do glatkog tijesta. Ostavite ga na toplome da naraste. Razvaljajte nježno, režite čašom i nakon 15 min pržite u zagrijanom ulju. Punite i pospite šećerom.

>>Kastavska pusna hrana; od zaseke do palente kumpirice

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.