Naslovnica Lifestyle Gourmet

Potraga za najboljim receptom hrvatskog zavičaja je završena, a pobjednik je...

Slatka gibanica s bućom i jabukom oživjela mirise i okuse bakine kuhinje
12. siječnja 2018. u 15:13 7467 prikaza
Recepti iz mog zavičaja
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/13

Projekt Dr. Oetkera u suradnji s Večernjem listom "Recepti iz mog zavičaja" trajao je od 1. prosinca 2017. do 7. siječnja 2018. Na mojrecept.hr objavljeni su recepti podijeljeni u pet hrvatskih regija - Središnju Hrvatsku, Slavoniju i Baranju, Liku i Gorski Kotar, Istru i Primorje i Dalmaciju. Cilj je bio da čitatelji objave tradicionalni recept iz svoje regije s fotografijom kolača, naslovom i opisom recepta.

Deset polufinalista iz svake regije, profesionalni chef Branko Ognjenović, ocjenio je ocjenama od 1 do 10 uzimajući u obzir kriterije: zahtjevnost priprave recepta, fotografiju pripremljene slastice, tradicionalnost / autohtonost recepta.

Kako je teklo glasovanje i odabir finalista i pobjednika pogledajte OVDJE.

Recepti iz mog zavičaja | Autor : Sandra Šimunović/PIXSELL Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL Istarske povitice

Hrvatska ima bogatu tradiciju pripremanja tradicionalnih kolača, posebice za blagdane. Svaka regija ima svoje adute, a oni se pažljivo čuvaju i prenose naraštajima. Tako dobro poznati mirisi bakinih kolača opijali su zrak i oko kulinarskog studija7 "Majstor kuhar" kada je chef Branko Ognjenović sa svojim pomoćnikom Matkom u jedno zimsko zagrebačko jutro prionuo na pripremu pet kolača-finalista - dalmatinskih makarskih rafiola, slavonsko-baranjskih djedovih brkova, ličkih salenjaka, istarske povitice i slatke gibanice s kremom od buče i jabuke iz središnje Hrvatske.

Nakon pažljivog promišljanja i degustacije, chef Branko je odlučio da je pobjednica natječaja slatka cvetlinska gibanica s kremom od buče i jabuke, recept koji je poslala gospođa Snježana Drusany iz Središnje Hrvatske.

Recepti iz mog zavičaja | Autor : Sandra Šimunović/PIXSELL Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL Slatka cvetlinska gibanica s kremom od buče i jabuke

- Odabir nije bio lak, jer su to sve recepti koji u sebi imaju izvornost, i čestitam svima, ali gibanica je ispunila sve kriterije. U receptu su jabuka, buča, med, kukuruzna krupica, svježi kravlji sir, klasično dizano tijesto, dakle sve je apsolutno izvorno. Priprema je vrlo zahtjevna, od pripreme tijesta, smjese za gibanicu i pjenica od jabuke i buće koje smo prvo karamelizirali, pa onda pekli. Pikantnost jabuke dao je odličan kontrast okusa jer kad ga spojite sa sirom, vrhnjem, bućom čija je sad sezona, imate osjećaj kao da slažete policu u špajzi, svi okusi su bili zasebni, a istovremeno su se jako lijepo sljubljivali.

Gospođa Snježana Drusany zahvaljujući receptu koji je poslala osvojila je vikend putovanje u Barcelonu za dvoje s 3000 kuna na potrošačkoj kartici, a ostalih četvero finalista bogate poklon pakete Dr. Oetkera i pretplatu na Večernji list.

Sastojke i pripremu finalnih recepata pogledajte na sljedećim linkovima:

Slatka cvetlinska gibanica s kremom od buće i jabuke (recept objavila Snježana Drusany ) – regija SREDIŠNJA HRVATSKA

Makarski rafioli (recept objavila Lena Bušelić ) – regija DALMACIJA

Djedovi brkovi (recept objavila Anica Banović) – SLAVONIJA I BARANJA

Povitica (recept objavila Valentina Milohanić)– regija ISTRA I PRIMORJE

Salenjaci (recept objavila Sandra Gašpić) – regija LIKA I GORSKI KOTAR

Pobjednik i svi finalisti nagradnog natječaja bit će kontaktirani putem e-maila.

Čestitamo!

 

Iskusi adventsku Hrvatsku
DOŽIVLJAJ NA DAR
Iskusi adventsku Hrvatsku: Donosimo kompletan vodič kroz dobru zabavu

A1 izdvaja za Vas