Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAT

Posljednje mjestašce u općini Župa dubrovačka ove godine obilježava stotu godišnjicu organiziranog turizma

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/8
20.08.2020.
u 10:29

Posebnost je Plata, a ujedno i najveći turistički adut, što ima pet lijepih šljunčanih plaža. Najtoplije je more na plaži koja se nalazi desno od devastiranoga dijela hotelskog kompleksa, prema Solinama.

Baš se bio Nedjeljko Hajdić zvani Nedo obradovao kad smo mu na plaži, gdje je ispod suncobrana prodavao karte za jednodnevne izlete Elafitskim otočjem, rekli kako smo ove godine u Turističku patrolu uvrstili Plat, posljednje mjestašce u općini Župi dubrovačkoj koja ove godine obilježava stotu obljetnicu organiziranog turizma.

Sve je stalo zbog Agrokora

– Hvala vam – izgovorio je Nedjeljko stojeći ispod hotelskoga kompleksa koji je prije tri godine proglašen državnom strateškom investicijom. U te tri godine promijenilo se jedino to da će kompleks na samoj obali uskoro na prodaju. Još jedno devastirano zdanje, s tom razlikom što ovdje ipak dio smještajnih kapaciteta radi – 300 od 1500, koliko ih je prije rata bilo. Nakon rekonstrukcije i izgradnje novih objekata Hoteli Plat su pod TUI-jevim prestižnim brendom Sensatori lani trebali odraditi svoju prvu sezonu. Ali od resorta s 550 kreveta nema ništa. Sve je stalo kada je puknula afera s Agrokorom koji u hotelima ima vlasnički udjel. Tako je Plat ostao i bez jedine trgovine, koja je bila u sklopu hotela. Rade tu danas rent-a-car, frizerski salon, spa-centar u kojem sportska masaža u trajanju od 45 minuta stoji 400 kuna. I nije najskuplja. No za turizam u Platu zacijelo nije baš dobar znak kada je većina registracijskih oznaka ispred hotela – dubrovačka.

– Korona je napravila svoje. Moramo biti sretni zbog svakoga gosta – kaže Nedjeljko, koji je u turizmu od četrnaeste-petnaeste godine, otkako je s rodnoga Mljeta ovamo došao kao učenik pa se tu na kraju i “udao”.

Priča nam on o početku zlatnoga doba turizma, sedamdesetih godina. Pamti kako je od Stona do Konavala bilo 50-60 hotela i 5000 zaposlenih. Gosti iz istočne Europe odsjedali su u privatnome smještaju i kampovima, zapadnjaci su birali hotele. Česi i Poljaci ostali su i ove čudne godine vjerni ovoj destinaciji, stigli su i Nijemci – koji su i najbrojniji – pa Francuzi, Englezi...

Ipak, daleko je to od lanjskih brojki, kada je noćenja u prvih sedam mjeseci na području Župe dubrovačke bilo 334.882. Sad ih je malo više od 62.000, odnosno ni dvadeset posto. Ipak, ima nešto i pozitivno u ovoljetnoj turističkoj statistici. Više je u ovogodišnjem srpnju bilo noćenja domaćih i gostiju iz Poljske u odnosu na lanjski.

– Neki su iznajmljivači spuštali cijene desetak posto, drugi nisu nimalo – govori Nedjeljko povjerivši nam kako znade po kretanju turista prepoznati tko će uistinu kupiti kartu za izlet, a tko je došao samo ispitivati.

Od mjesta na kojemu je “parkirao” radni stol i suncobran i lijevo i desno su prirodne plaže. Posebnost je Plata, a ujedno i najveći turistički adut, što ima pet lijepih šljunčanih plaža. Najtoplije je more na plaži koja se nalazi desno od devastiranoga dijela hotelskog kompleksa, prema Solinama. Mještani nam objašnjavaju da je to zato što je najudaljenija od hidroelektrane izgrađene 1965. godine, koja ispuštanjem vode rashladi more. Nedaleko od hidroelektrane ljetnikovac je obitelji Iva Račića, najistaknutijeg i najvećega dubrovačkog pomorca novijega vremena, koji se rodio u Platu.

Hotel Grand iz 1920. godine

Plaže u Platu opremljene su tuševima, a uz jednu se veže legenda kako su na njoj noću plesale vile i namjerno bučile da bi prepale svakoga tko bi se približio plaži, htijući tako njezinu ljepotu sačuvati samo za sebe. Riječ je o plaži do koje se spuštaju stijene s brda Straža i nad kojom su propeti jablani.

– Ništa kod nas nije betonizirano jer smo siromašni – smije se Nedjeljko, a u tim njegovim riječima zacijelo ima istine.

Rat je učinio svoje, na području općine devastiranih je hotelskih kapaciteta i odmarališta puno, da ne spominjemo kompleks u Kuparima, najstarijemu turističkom mjestu u Župi, u kojemu je organizirani turizam i započet izgradnjom hotela Grand 1920. godine.

Ipak, htijući obilježiti onako kako treba okruglu obljetnicu, Župa dubrovačka se bila prijavila na u veljači raspisani natječaj Ministarstva turizma za izbor domaćina ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma.

– Prije nekoliko dana stigao je dopis da manifestacije ove godine neće ni biti – kaže općinski načelnik Silvio Nardelli.

S plaže odlazimo ka crkvici Velike Gospe iz 19. stoljeća kada je izgrađena najvjerojatnije na temeljima starije crkvice. Da je tako, dade se pretpostaviti po stećcima koji se nalaze na groblju uz crkvu. Jedan od stećaka slovi za najljepši na dubrovačkome području. Nakon hodanja po suncu valjalo se malo rashladiti. U Platu je četiri-pet restorana s odličnom ponudom pa je sve vodilo u tom smjeru. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije