Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kad nema rješenja

Pilula za 'dan poslije' atak je na hormonalnu ravnotežu

tablete,droga,ecstacy
Ivana Ivanović/PIXSELL
10.08.2013.
u 12:00

Istraživanje „Neznalice ili znalci: pravo na informiranje o kontracepciji“, pokazalo je alarmantno visoku zastupljenost upuštanja u spolne odnose bez zaštite i slabo poznavanje učinkovitih metoda kontracepcije

Seks bez zaštite, kontracepcija koja nije ispunila očekivanja, neplanirane situacije... Sve se to može dogoditi – i događa se. O posljedicama možemo samo nagađati – od spolno prenosivih bolesti do neželjene trudnoće. Hitna kontracepcije koja je neopravdano postala popularna može i ne mora pomoći pri sprječavanju neželjene trudnoće, no ne može nas zaštiti od spolnih bolesti, hepatitisa, infekcije HIV-om ...

“Pilula za dan poslije” nije kontracepcija i kao takva ne primjenjuje se i nije dostupna u slobodnoj prodaji, riječ je o agresivnom preparatu koji se primjenjuje kao “hitna mjera” u slučajevima koji su medicinski opravdani.

Kada je kasno čak i za pilulu?

Kliničke studije pokazale su da hitna kontracepcija može biti učinkovita samo ako se primijeni u razdoblju od 120 sati nakon nezaštićenog snošaja. Riječ je o novitetima iz farmaceutske industrije koji su zamijenili dosadašnje pilule koje je valjalo uzeti u razdoblju od 72 sata od seksualnog čina. Iako je riječ o agresivnoj piluli, većina žena koje su seksualno aktivne i plodne, a kojima je cilj spriječiti neželjenu trudnoću mogu se koristiti takvom kontracepcijom.

Nije riječ o fizičkom pobačaju nego o hitnoj jednokratnoj kontracepciji koja ne bi trebala postati praksa, no u iznimnim slučajevima spriječit će začeće i eventualne posljedice i stresove koje nosi abortus.

Osim poznate i korištene pilule “dan poslije” koja sadrži progestagen, liječnici u nekim slučajevima prepisuju unutarmaternični uložak “za dan poslije” koji se mora umetnuti najkasnije pet dana od spolnog odnosa bez zaštite. Funkcionira tako da sprječava oplodnju jajašca i njegovo eventualno implementiranje u maternici. No, to je rjeđe korištena, neugodnija i rizičnija opcija jer može izazvati infekciju, neugodu, stresna je za ženu...

Učinkovitost “pilula za dan poslije” veća je od materičnih uložaka, a primjena je jednostavnija. K tome je važno znati da ima veću učinkovitost što se prije primjeni, pa stoga ne oklijevajte već se što žurnije javite liječniku po savjet, preporuku i recept uz koji ćete moći preuzeti preparat koji nije u slobodnoj prodaji.

Popije li se u razdoblju od 24 sata, sprječava trudnoću u čak 90 posto slučajeva, odnosno kod 9 od 10 žena.

Postoje klinički dokazi o učinkovitosti levonorgestrela uzetog u dvije doze po 750 mikrograma u razmaku od 12 sati. Postotak učinkovitosti kreće se od 95 posto unutar 24 sata, 85 posto unutar 24 do 48 sati do 58 posto ako se počne uzimati između 48 i 72 sata nakon spolnog odnosa.

Ipak ima nuspojava

-  Unutarmaternični uložak valja implicirati u roku od 5 dana nakon snošaja, a djelotvornost mu je pod tim uvjetima 98 posto. Liječnici ga preporučuju u slučajevima kada je kasno za pilulu.

Svaki atak na hormonalni ritam ima svoje nuspojave, pa tako i pilule i ulošci. Jedan od najčešćih su glavobolje, snažna probadajuća bol u abdomenu, mučnina i nagon za povraćanjem ..

Osim toga, sama činjenica da je propuštena kontracepcija i da je seksualni čin završio odlaskom k liječniku i tretmanom hormonima za žene je dodatni stres.

Riječ je o velikoj količini hormona koji će dulje vrijeme narušiti ravnotežu u organizmu. Liječnici će detaljno uzeti anamnezu jer ih većina podržava teoriju da izvan ovulacije nije potrebno uzimati hitnu kontracepciju.

No, kako nijedna žena sa stopostotnom sigurnošću ne može utvrditi vrijeme ovulacije, hitna kontracepcija uzima se često i onda kada nije potrebna, a žene u takvim situacijama vodi panika.

Ciklus se računa od prvog dana jedne do prvog dana druge menstruacije, no mali broj žena vodi detaljnu evidenciju. Ovulacija je trenutak kada jajnik izbaci jajnu stanicu koja u sljedeća 24 sata može biti oplođena. Jajna stanica živi 24 sata, spermiji do 3 dana, i ta četiri dana jedino su vrijeme tijekom mjeseca kada žena može zanijeti.

U žena koje imaju redovne cikluse od 28 dana, ovulacija prilično pouzdano nastupa 14 dana prije sljedećeg krvarenja. U takvim slučajevima hitna kontracepcija je indicirana ako se nezaštićeni odnos dogodio između 11-tog i 16-tog dana.

Žene s neredovitim mjesečnim krvarenjima ne mogu si priuštiti rizik pa se njima propisuje hitna kontracepcija bez obzira na dan ciklusa kad je došlo do odnosa bez zaštite.

Ginekolog je jedini koji može prepisati “pilulu za dana poslije”, a u posebnim slučajevima i liječnik opće prakse jer lijek nije u slobodnoj prodaji. Ponuda na crnom tržištu lijekova je velika, no nije poznato porijeklo lijekova ni njihova učinkovitost pa je uzimanje veliki rizik.

Kada ponoviti terapiju?

Kod nekih žena reakcije mogu biti dosta burne pa je potrebno obratiti pozornost na to javi li se povraćanje ili proljev u razdoblju od 2 do 4 sata jer u takvim slučajevima tableta se nije apsorbirala i treba uzeti drugu.

Žene koje uzimaju redovitu kontracepciju, a zbog izostanka su uzele hitnu, ne smiju nastaviti s mjesečnim dozama tableta.

Novi ciklus trebaju početi tek u dogovoru s ginekologom. Spolne odnose valjalo bi neko vrijeme izbjegavati dok se ciklus ne stabilizira te obavezno koristiti mehaničku zaštitu, najbolje kondom.

Uzimanje hitne kontracepcije prate nuspojave – nadutost, mučnina, napetost i bolovi u grudima, drukčija menstruacija, no to nipošto nisu znaci trudnoće.

Prva menstruacija nakon uzimanja hitne kontracepcije trebala bi doći prema uobičajenom ritmu. Važno je napomenuti da ovo nije poželjna metoda kontracepcije i ne smije se zlorabiti.

>>Kada o seksu progovoriti s djecom?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije