Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moje zdravlje

Palmino ulje, kokosovo ulje i maslac ulja su koja se koriste u proizvodnji grickalica

jestivo ulje
Foto: Shutterstock
17.11.2015.
u 12:38

Transmasne kiseline u svakodnevnoj prehrani nalazimo u brzoj i prženoj hrani – prženim krumpirima, kokicama iz mikrovalne pećnice, čipsu, slatkišima, slatkim pekarskim proizvodima i margarinu. Kod pripreme namirnica koristite stabilna ulja kao što su maslinovo i bučino, pazite da se od točke zagrijavanja nikada ne prijeđe do točke dimljenja

Svaka pomisao na masnoće u prehrani trudnica izaziva oprez i negodovanje.

Jesu li sve masnoće nezdrave i treba li ih konzumirati tijekom trudnoće, neka su od pitanja koje trudnice postavljaju u ginekološkoj ambulanti, istaknula je dr. med. Sanja Boras.

Većina trudnica svjesna je činjenice da zdrava i uravnotežena prehrana potpomaže urednoj trudnoći i osigurava optimalan rast i razvoj bebe.

Važan izvor energije 

Masti su važan izvor energije i one pomažu u apsorpciji određenih nutrijenata. Pojedine vrste masti nazivamo nezasićenim, odnosno "dobrim", jer pospješuju lučenje "dobrog" kolesterola. Nezasićene masti mogu biti mononezasićene ili polinezasićene i takve bi trebale dominirati u prehrani trudnica.

Jedno od novijih istraživanja upućuje na važnost konzumiranja neke vrste "zdravih masnoća" tijekom trudnoće. Rezultati su pokazali da postoji opravdano manji rizik od rađanja djece s autizmom. Prema istraživačima žene koje konzumiraju velike količine linolne kiseline – vrstu omega-6 masne kiseline koju nalazimo u biljnim uljima, orašastim plodovima i sjemenkama – imale su 34 posto manje vjerojatnost da će roditi dijete s autizmom u usporedbi sa ženama koje su konzumirale niske razine dobrih masnoća.

Poznato je da loše masti koje se unose u kontinuitetu i u velikim količinama mogu dovesti do vrlo ozbiljnih kardiovaskularnih poteškoća. Pod lošim mastima primarno mjesto zauzimaju zasićene masnoće. Ove masti nalaze se u masnom mesu, proizvodima od punomasnog mlijeka (punomasni sir, vrhnje) i žumanjku jaja. Konzumiranje jaja, mlijeka i mesa nužno je tijekom trudnoće zbog sadržaja proteina, vitamina i minerala koje sadrže, ali masti unutar istih treba svesti na razumnu mjeru.

>>Prženje na svinjskoj masti ipak je zdravije nego na biljnom ulju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije