Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razotkrivamo

Ovo su neki od najpoznatijih mitova o hrani. Doznajte što je istina

Hrana kolaž
Foto: Pixsell
1/4
30.04.2014.
u 21:00

Prije nekoliko godina njemački znanstvenici otkrili su da se za vrijeme pečenja u kruhu stvara nova vrsta antikancerogenog antioksidansa, kojeg u kori ima mnogo više nego u sredini.

Kora kruha je mnogo zdravija od središnjeg dijela

Istina: Prije nekoliko godina njemački znanstvenici otkrili su da se za vrijeme pečenja u kruhu stvara nova vrsta antikancerogenog antioksidansa, kojeg u kori ima mnogo više nego u sredini.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Istina: Prije nekoliko godina njemački znanstvenici otkrili su da se za vrijeme pečenja u kruhu stvara nova vrsta antikancerogenog antioksidansa, kojeg u kori ima mnogo više nego u sredini. Zapravo, najzdraviji je kruh od integralnog brašna i integralnih žitarica - s korom ili bez nje - jer je bogatiji hranjivim tvarima, prvenstveno biljnim vlaknima, nego bijeli kruh.

Konzumiranje ribe povećava inteligenciju

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Instagram

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Kada su u pitanju djeca od tri ili četiri godine, to je zaista točno. Riba, a naročito masna (sardine, losos, tuna), bogata je omega-3 masnim kiselinama, uključujući DHA (dokosaheksenoičnu kiselinu). DHA je osobito važna u prve dvije godine života za razvoj mozga, kognitivnih sposobnosti i vida. Istraživanja pokazuju znatan napredak u povećanju vokabulara i sposobnosti poimanja kod četverogodišnjaka koji su svakodnevno uzimali DHA u obliku suplementa. Osim u ribi, DHA se nalazi u orasima, avokadu i u ulju repice.

Jedna jabuka dnevno dovoljna je za održavanje zdravlja

Foto: Ilustracija, Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Šaka borovnica je još učinkovitija zaštita od bolesti. Ovo bobičasto voće je prava hranjiva bomba - bogata antioksidansima i biljnim vlaknima. Konzumiranje različitih vrsta voća i povrća može spriječiti pojavu brojnih kroničnih bolesti, kao što su srčane bolesti, hipertenzija i dijabetes.

>>Ovo su četiri najveća mita o kolesterolu

>>Evo zašto djeca ne smiju jesti previše slatkog!

Komentara 3

Avatar žorž mudrijaš
žorž mudrijaš
13:34 01.05.2014.

ovdje je netko lud ,ili lud jebe zbunjenoga,samo nastavite

Avatar žorž mudrijaš
žorž mudrijaš
13:36 01.05.2014.

mislim da sam ja onaj drugi,,,

Avatar žorž mudrijaš
žorž mudrijaš
13:39 01.05.2014.

mislim da je propuh u pitanju ,previše otvorenih rupa je u igri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije