Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prevencija je pola zdravlja

Ovo su namirnice koje biste trebali jesti svaki dan za 20% manji rizik od moždanog

Losos
Foto: Thinkstock
1/2
13.06.2014.
u 08:27

Riba sadrži omega 3 masne kiseline, proteine te ostale nutritivno važne elemente koji smanjuju rizik od moždanog udara.

Prehrana bogata proteinima može nas zaštititi od moždanog udara, posebice ako uključuje mnogo ribe, zaključak je istraživanja kojeg su proveli kineski znanstvenici.

Konzumiranje jednog komada pilećih prsa ili lososa na dan, odnosno oko 20 g životinjskih proteina, može smanjiti rizik od moždanog udara za 20 posto. Za svakih dodatnih 20 g proteina koje pojedemo rizik od moždanog udara smnjuje se za oko 26 posto, piše Daily Mail.

Jedno od pojašnjenja je da proteini snižavaju krvni tlak, tvrdi liječnik Xinfeng Liu sa Nanjing Sveučilišta. Riba sadrži omega 3 masne kiseline, proteine te ostale nutritivno važne elemente koji smanjuju rizik od moždanog udara. U zaključcima istraživanja objavljenog u časopisu Neurology, navodi se da treba smanjiti konzumaciju crvenog mesa i zamijeniti ga bijelom mesom i ribom.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Istraživači su analizirali rezultate sedam istraživanja o prehrani koja su obuhvatila ukupno 254.489 osoba tijekom 14 godina. Utvrđeno je da oni koji su jeli najviše proteina imali su 20 posto manje rizika od moždanog udara u odnosu na one koji su konzumirali namirnice s manje proteina.

- Ako se u prehranu unese više proteina, svake godine može se spriječiti 1,4 milijuna smrtnih slučajeva od moždanog udara, tvrdi liječnik Liu.

>>Pretilost, bolesti srca, moždani udar, rak, dijabetes i - pokvareni zubi

>>Broj oboljelih od karcinoma u EU opada, u nas broj novooboljelih sve veći

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije