Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Ovih pet iznenađujućih namirnica jako je obrađeno! Mogle bi naštetiti vašem zdravlju

shutterstock
30.08.2023.
u 09:30

Nakon što je nova studija povezala konzumaciju ultraprerađene hrane s povećanim rizikom od srčanog udara, otkrivamo vam pet namirnica koje pripadaju toj kategoriji

Iako možda mislite da se hranite što je moguće zdravije, u vašoj prehrani možda postoje neke namirnice koje nisu tako dobre za vas kao što mislite. Podrazumijeva se da su namirnice kao što su smrznuti obroci, slatkiši i instant-rezanci nezdravi, ali možda ćete se šokirati kada čujete koja još hrana pripada ovoj kategoriji. Dvije su studije istaknule vezu koju prerađena hrana ima sa srčanim i moždanim udarom. Brojne studije već su je povezale sa stanjima i bolestima poput pretilosti, dijabetesa i raka zbog činjenice da su namirnice značajno izmijenjene u odnosu na svoj prirodni oblik, prenosi Mirror.

Voćne i proteinske pločice: Voćne i proteinske pločice često se prodaju kao brzi, zdravi međuobrok bez grižnje savjesti, ali nažalost, zapravo su ultraprerađene. Voćne pločice često uključuju ugljikohidrate i liofilizirano voće, i jedno i drugo prerađena su hrana, a neke sadrže i zgušnjivače, regulatore kiselosti i konzervanse. Nažalost, oni koji traže jednostavan način povećanja unosa proteina moraju znati da su proteinske pločice slične jer mogu sadržavati zaslađivače, emulgatore, konzervanse i prehrambene boje. Važno je istražiti kada kupujete umjesto da vjerujete reklamama.

VEZANI ČLANCI: 

Zapečeni grah: Iznenađujuće, ali zapečeni grah smatra se ultraprerađenom hranom. Iako su konzervirane verzije mahunarki zdrav izvora proteina i vlakana, sadrže dodatnu sol, šećer i dodatne arome. Oni mogu biti nezdravi ako se prekomjerno konzumiraju i pridonose visokom krvnom tlaku i pretilosti. S tim u vezi, zapečeni grah identificiran je kao ultra-prerađena hrana koja je dobra za vas u umjerenim količinama.

Zdrave žitarice: Iako vas ne iznenađuje što slatke žitarice nisu dobre za vas, one koje se smatraju dobrima također su ultraprerađene. To je zato što su pahuljice mekinja zaslađene ekstraktom ječmenog slada, šećerom i drugim dodacima. Prije nego što izbacite žitarice, ne brinite previše. Žitarice za doručak obogaćene su, što znači da su neki od uključenih sastojaka namijenjeni povećanju razine hranjivih tvari kojih je ljudima teško dobiti dovoljno.

VEZANI ČLANCI: 

Integralni kruh: Tehnički gledano, štruca kruha iz supermarketa visoko je prerađena hrana. To je zato što može sadržavati dodatne sastojke poput konzervansa i emulgatora koji su namijenjeni produljenju roka trajanja. Međutim, budući da je bogat vlaknima, integralni kruh ima određene zdravstvene prednosti. Vlakna su ključna za održavanje zdravog probavnog sustava i povezana su s manjim rizikom od raka debelog crijeva, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i moždanog udara. Kada kupujete u trgovini, svakako istražite kruh koji stavljate u košaricu jer su neki obogaćeni vitaminima i mineralima za dodatne zdravstvene prednosti.

Jogurt: Kalcij, ključan element za jake kosti, i proteini, dobri za održavanje mišića, nalaze se u jogurtu. Međutim, iako je prirodni jogurt označen kao prerađen, mnoge vrste koje se prodaju u trgovinama su ultraprerađene. Neki sadrže umjetne sastojke, stabilizatore i konzervanse namijenjene poboljšanju okusa, boje i roka trajanja. Drugi, koji tvrde da imaju nizak udio šećera, umjesto toga koriste umjetna sladila poput aspartama, koji je klasificiran kao moguće kancerogen za ljude. NHS preporučuje da se odlučite za nezaslađene varijante jogurta s niskim udjelom masti.

Doručak je najvažniji obrok u danu, no ove je namirnice ujutro bolje izbjegavati:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije