Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad na Bosporu

Orijentalni šarm u čarobnom spoju s modernim životom

Aja Sofija (1)
Foto: Generalturist
1/11
14.03.2011.
u 15:53

Većina atrakcija – od Aja Sofije i Plave džamije do palače Topkapi – u starom je dijelu grada Sultanahmetu

Istanbul je najistočniji grad Zapada i najzapadniji grad Istoka. Upravo u tom spoju leži osebujna čar toga 13-milijunskog grada (neslužbeno se njegova populacija procjenjuje na više od 20 milijuna ljudi).

Mondeni klubovi

U Istanbulu možete pušiti nargilu, laganim gutljajima ispijati čaj ili kavu u orijentalnom kafiću, cjenkati se na bazaru ili izjutra slušati pozive na molitvu koji odjekuju s nebrojenih minareta, a već u idućem trenutku osjetiti kozmopolitski ugođaj luksuznih hotela, trgovina sa svjetski poznatim markama i modernih noćnih klubova, poput kluba Reina, koji je proglašen najboljim svjetskim klubom u 2010. U tome ćete gradu vidjeti poslovne žene i muškarce, poput onih koje možete susresti i u New Yorku ili Londonu, ali i žene koje lica kriju ispod feredže. Pravi Istok nećete toliko doživjeti u režiranim predstavama s trbušnim plesačicama koliko u izvornom turskom hamamu. Istanbul očarava posjetitelje ne samo svjetskim kulturnim blagom poput znamenite Aje Sofije, Plave džamije ili sultanove palače Topkapi nego i brojnim izložbama te vrlo živim noćnim životom i prelijepim prizorima grada na Bosporu.

Pogled s tornja Galata

Većina atrakcija je u starom dijelu grada Sultanahmetu, a smjestite li se u nekom od obližnjih hotela, sve što vas zanima možete obići i pješke. Most Galata s mnoštvom ugodnih restorana premošćuje zaljev Zlatni rog i slikovitu četvrt Beyoğlu. Iz restorana na vrhu tornja Galata pruža se predivan pogled na cijeli grad. Za lijepa je vremena poseban doživljaj brodska tura Bosporom, a imate li dovoljno vremena, posjetite i Prinčeve otoke. Ne propustite kušati izvorna turska jela, a restorana je na tisuće. Osobito su ukusne slastice, od baklava s orasima ili pistacijima do kolačića od sušenog voća s medom. Nemoguće je prošetati glavnom trgovačkom ulicom Istiklal, a ne zaviriti u neku od trgovina slatkišima koje vas mame svojim lijepo uređenim izlozima.

U Istanbulu možete povoljno kupiti ne samo slastice, već i odjeću, začine, suvenire. Kao i drugdje na Istoku, oko cijena se možete cjenkati. Vještinu cjenkanja najbolje ćete svladati šetajući se između tisuća naguranih dućančića na Velikom bazaru u kojima se nudi štošta – od kožnih jakni i torbi do zlatnine i suvenira. Na Egipatskom ili Bazaru začina povoljno kupite skupe začine poput šafrana.

Turci su vrlo ljubazni i pristojni domaćini te dobro paze na turiste – sve velike robne kuće, hotele i druga mjesta gdje se okuplja mnogo ljudi diskretno čuva jako osiguranje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije